Comisia juridică din Senat a reluat, joi, dezbaterile privind amendamentele la Legea grațierii, după ce miercuri, membrii comisiei au adoptat grațierea faptelor de corupție - luare de mită, dare de mită, trafic de influență, adoptând propunerea formulată de Șerban Nicolae de la PSD dar și de Traian Băsescu de la PMP.
UPDATE 12:15: Amendamentul privind graţierea faptelor de corupţie a fost retras.
Proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate a fost depus de Guvern la Senat, care este prima camera sesizată, urmând ca raportul Comisiei juridice, cu tot cu amendamentele propuse și adoptate, să fie analizate la votul din Senat. Proiectul va merge apoi în Camera Deputaților pentru votul final.
Conform amendamentului adoptat, se exclud infracțiunile prevăzute la articolele 289-294 din Codul Penal: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, fapte săvârșite de către membrii instanțelor de arbitraj sau în legatură cu aceștia, fapte săvârșite de către funcționari străini sau în legatură cu aceștia. Este vorba despre infracțiunile de acest tip, comise până la data de 1 ianuarie 2017. Conform datelor ANP, sunt 246 de persoane închise în penitenciarele românești pentru astfel de fapte.
Un alt amendament este cel referitor la excluderea de la grațiere a tuturor faptelor comise cu violență. De asemenea, s-a decis modificarea unui amendament votat săptămâna trecută, privind femeile însărcinate: pentru pedepsele mai mari de 3 ani până la 10 ani inclusiv - să se grațieze în întregime infracțiunile comise de femeile însărcinate, de persoanele care au în întreținere minori sub 14 ani și de persoanele de peste 70 de ani.
Câteva sute de persoane au protestat, miercuri seară, în Piața Victoriei, cu același sloganuri ca acum câteva luni, când guvernul a adoptat celebra Ordonanță 13. Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, unul dintre inițiatorii amendamentelor, le-a transmis protestatarilor că “sunt oameni neinformaţi sau care au, poate, tendinţa şi au plăcerea de a fi manipulaţi” și ar fi bine să nu cadă "pradă manipulării, deoarece este greu să combaţi absurdităţi”.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat că Guvernul susține forma depusă în Senat, nu și amendamentele depuse de parlamentari la acest proiect. Și premierul Sorin Grindeanu a avut aceeași reacție, în cursul serii de miercuri. Președintele PSD, Liviu Dragnea a scris pe rețeaua de socializare că “dezaprobă categoric votul din Senat și că va avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente”.
În cursul dimineții de joi, la reluarea dezbaterilor pe acest proiect, membrii comisiei juridice au decis grațierea falsului în declarații, astfel că rămân incriminate doar falsul în înscrisuri oficiale și falsul intelectual.
În privința conflictului de interese, doar 3 senatori PSD au votat “pentru” grațierea acestei fapte, astfel că amendamentul acesta nu a fost adoptat, conflictul de interese rămâne incriminat. Și abuzul în serviciu a fost respins de la grațiere, cu 6 voturi contra 5. Acest amendament a fost depus de Șerban Nicolae, dar a fost susținut apoi, în cadrul comisiei, de Traian Băsescu:
“În România abuzul în serviciu s-a aplicat abuziv. 2150 de dosare în lucru în afară de cele trimise în instanță, iar în Europa nu cred că găsim 50 - 100 de dosare, este evident că avem o aplicare defectuoasă. Eu susțin grațierea abuzului în serviciu care a devenit un instrument de punere sub control al instituțiilor politice care trebuie să lucreze pentru țară și nu să stea sub controlul procurorilor” a mai declarat Băsescu.
De asemenea, nu a fost votată ca intrând sub legea grațierii infracțiunea de limitarea exercitării drepturilor electorale și fraudă la vot.
În privința constituirii unui grup infracțional organizat, această infracțiune va fi grațiată parţial, mai exact doar infracțiunea de la alin. (1) va fi grațiată, nu și cea de la alin. (2), conform votului membrilor comisiei.
„Art. 367. Constituirea unui grup infracţional organizat
(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”
