Creșterea a fost determinată și de faptul că începând din toamna trecută, până la 1 decembrie 2018, bugetarilor li se vor acorda vouhere de vacanță în cuantum de 1.450 de lei de persoană. Valoarea tichetelor emise până acum este de 12,5 milioane de euro, bani care vor intra în industria turistică în cel mult un an de la momentul emiterii lor. Conform Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, de la 1 decembrie 2018, angajații de la stat vor primi o indemnizație în locul voucherelor de vacanță.
“În prezent se discută dacă voucherele de vacanță să fie incluse în salariu sau să se plătească separat. În oricare variantă, banii pe care angajații din sistemul public îi primesc nu mai pot fi urmăriți dacă se cheltuiesc pe vacanțe în România sau în străinătate, ori pentru cumpărarea unor bunuri și nu o să mai știm dacă susțin sau nu dezvoltarea turismului românesc”, precizează Nicolae Demetriade, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), conform comunicatului publicat de patronat.
Voucherele de vacanţă au început să fie acordate în 2009, dar după un an, după criza economică, a fost restricționată acordarea lor. Conform actualelor acte normative, angajații de la stat primesc indemnizaţii de vacanţă a căror modalitate de calcul se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, fără a se diminua cuantumul anual acordat salariaţilor din administraţia publică centrală şi locală pentru vouchere de vacanţă sau echivalent.
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă de către alţi angajatori decât cei din categoria de mai sus reprezintă contravaloarea a maximum şase salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.