Trei zile scăzute din pedeapsa deţinuţilor închişi în condiţii de supraaglomerare

Traian Dobre
14 martie 2017 3 min read
Indiferent de regimul deschis/închis din penitenciar, scăderea acestor zile din pedepse este o măsură „compensatorie” propusă de Guvern, pentru evitarea supraaglomerării din penitenciare...

Senatorii au adoptat proiectul de lege prin care fiecărui deținut aflat în condiţii de supraaglomerare i se scad 3 zile din pedeapsă, la o perioadă de 30 de zile de detenție executată. Indiferent de regimul deschis/închis din penitenciar, scăderea acestor zile din pedepse este o măsură „compensatorie” propusă de Guvern, pentru evitarea supraaglomerării din penitenciare.

Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost adoptat cu 117 de “pentru”, un vot împotrivă şi nicio abţinere.

De altfel, în expunerea de motive a actului normativ, Guvernul argumentează că “inițiativa are dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă și de a contribui, în același timp, la degrevarea penitenciarelor. Astfel, toate persoanele private de libertate vor avea în mod automat vocația de a beneficia de libertate condiționată, dacă îndeplinesc codițiile stabilite prin proiect, respectiv care au fost sau sunt cazate în condiții de supraaglomerare, însemnând un spațiu mai mic sau egal cu 3 mp/deținut.

Indiferent de regimul de executare a pedepsei, la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere condiția de executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în acest spaţiu se scad 3 zile din pedeapsa aplicată.

Art. 95 se completează cu următoarele modificări:

„(2) Se consideră executarea pedepsei într-un spațiu necorespunzător, cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 3mp/deținut, care se calculează, excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului respectiv, potrivit evidențelor proprii fiecărui loc de deținere.”

Prevederea nu se aplică, însă, persoanelor despăgubite pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale CEDO pentru perioada vizată. Persoanele care au fost puse în libertate la expirarea duratei pedepsei închisorii, deşi au fost propuse pentru liberare condiţionată, cu luarea în considerare a articolulul 551 din Legea nr. 254/2013, “pot solicita despăgubiri la instanţa civilă”, potrivit proiectului.

Grupul UDMR a propus un amendament conform căruia deținuții condamnați pentru fapte cu violență nu ar fi avut acest beneficiu, față de cei condamnați pentru fapte fără violență. Propunerea de diferențiere a acestor regimuri a fost respinsă însă în plenul Senatului, care a invocate cele trei avize favorabile proiectului, de la comisiile de specialitate din Parlament – comisia juridică, comisia de constituționalitate și cea pentru drepturi civile.

Proiectul legislativ va fi dezbătut acum în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo