Tinerii între 16 și 18 ani ar putea înființa firme de exercițiu care să fie scutite de la plata impozitului pe profit și a impozitului pe venitul microîntreprinderilor.

Marian Orzata
04 aprilie 2025 5 min read
Tinerii între 16 și 18 ani ar putea înființa firme de exercițiu scutite de impozitul pe profit și impozitul pe venitul microîntreprinderilor, conform unei noi propuneri legislative. Aceasta măsură va încuraja antreprenoriatul în rândul tinerelor generații și le va oferi oportunitatea de a dezvolta abilități de afaceri fără povara fiscală.

La Senat a fost înregistrată o propunere legislativă - B125/2025 -  pentru înființarea, de către tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani, a unor Societăți cu Răspundere Limitată - Firme de Exercițiu (S.R.L. - F.E.), care să fie scutite temporar de la plata impozitului pe profit și a impozitului pe venitul microîntreprinderilor.

Cine poate înființa o firmă de exercițiu?

Potrivit inițiativei legislative, persoanele care înființează un S.R.L.-F.E* vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:
- să aibă vârsta între 16 şi 18 ani;
- să înființeze pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condițiile Legii societăților nr. 31/1990;
- să prezinte acordul scris al părinților sau al tutorelui pentru dobândirea de părți sociale și de numire ca administrator al firmei de exercițiu.
*  denumire dată prin derogare de la art. 57 din Legea nr. 265/2022.

Firma de exercițiu va putea fi înființată numai de o persoană fizică cu vârsta între 16 și 18 ani, ca asociat unic, sau de cel mult 3 persoane fizice cu vârsta intre 16 și 18 ani, având calitatea de asociați. 
O persoană va putea înființa doar o singură firmă de exercițiu (prima) iar în cazul firmelor cu mai mulți acționari, fiecare acționar trebuie să îndeplinească aceleași condiții (adică să fie la prima firmă înființată). Îndeplinirea condiției va fi verificată de Oficiul Registrului Comerțului în momentul înregistrării, sub sancțiunea respingerii.

În cazul unei cesiuni de părți sociale sau a unei reorganizări prin fuziune sau divizare, noul asociat unic/asociați  vor trebui să îndeplinească aceleași condiții de mai sus, adică să aibă sub 18 ani, să fie la prima firmă deținută și să prezinte acordul părinților/tutorelui.

Care sunt condițiile trecute în proiectul de lege pentru firmele de exercițiu?

1. doar asociații cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea avea calitatea de administratori

Pentru a se evita ca tinerii să fie folosiți ca interpuși de către persoanele majore, proiectul de lege prevede că administrarea societății va putea fi făcută doar de asociați cu vârsta între 16 și 18 ani, care, obligatoriu, vor trebui să aibă menționată calitatea de administratori și în actul constitutiv. 
La împlinirea vârstei de 18 ani de către asociatul unic, S.R.L. - F.E, fie devine S.R.L., fie se radiază. În cazul firmelor cu mai mulți asociați, mandatul fiecărui administrator va înceta la împlinirea vârstei de 18 ani, firma continuând să își mențină statutul de F.E. până când toți asociații împlinesc 18 ani.

 2. societatea va putea avea cel mult trei grupe de activitate, cu anumite restricții;

Societatea de exercițiu va putea să aibă cel mult trei grupe de activitate CAEN Rev. 3.
Nu vor putea fi incluse ca obiecte de activitate ale societăților de exercițiu următoarele: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muncii, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope.
Aceasta limitare este necesară pentru protejarea tinerilor de tentația înregistrări unui număr mare de CAEN-uri, și în acest fel activitatea societății să nu se mai concentreze pe o idee de afacere solidă a tinerilor antreprenori.

 3. activele totale (adică active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans)  să nu depășească 100.000 lei;

La finalul lunii în care se depășește plafonul, calitatea de S.R.L. - F.E se pierde prin efectul legii, iar societatea nu mai are dreptul de a desfășura o activitate economică.
Suma, care echivalează cu 20.000 de euro, are scopul de a limita eventuale daune asupra minorilor asociați.

Facilități fiscale

Potrivit proiectului, S.R.L. - F.E vor fi scutite de impozitul pe profit sau de impozitul pe venitul microîntreprinderilor, până la valoarea veniturilor totale sau activelor totale de 100.000 de lei, oricare dintre ele este atinsă prima. În cazul depășirii valorii veniturilor totale sau activelor totale de 100.000 de lei se aplică sistemul normal de impozitare. (Vezi art. 17 și art. 51 din Codul Fiscal)

Se poate opta pentru ținerea contabilității în partidă simplă.

Calitatea de S.R.L. - F.E se pierde prin efectul legii, iar societatea nu mai are dreptul de a desfășura o activitate economică la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadentei unei obligații fiscale neîndeplinite. Plata obligației va acorda dreptul dea relua activitatea economică.

Scop

Scopul propunerii legislative este de a încuraja dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor, prin introducerea posibilității pentru adolescenții între 16 și 18 ani de a înființa firme de exercițiu. Aceasta ar permite tinerilor cu idei de afaceri inovatoare să înceapă mai devreme să își dezvolte proiectele antreprenoriale, beneficiind de experiență practică în domenii esențiale precum management, contabilitate, marketing și comunicare.

Tinerii sunt tot mai prezenți în mediul online și pot avea idei de afaceri care să vizeze aplicații, site-uri web, platforme de gaming, e-commerce etc.

Implicarea directă în administrarea unei firme le va oferi o oportunitate valoroasă de a-și descoperi vocația de antreprenori, stimulându-le creativitatea și responsabilitatea.

Inițiativa este în concordanță cu tendința globală de încurajare a startup-urilor în rândul tinerilor și se aliniază la exemplele de bune practici din alte țări care au rezultate pozitive în sprijinirea antreprenoriatului în rândul adolescenților. În plus, propunerea se bazează pe educația antreprenorială deja integrată în multe licee din România începând cu anul 2025, astfel încât tinerii să aibă o pregătire adecvată pentru a înțelege și gestiona efectele acțiunilor lor. De asemenea, vârsta minimă de 16 ani pentru înființarea unei firme se aliniază cu vârsta la care tinerii pot încheia un contract de muncă și pot obține permis de conducere pentru anumite tipuri de autoturisme, ceea ce le conferă maturitatea necesară pentru a înțelege responsabilitățile antreprenoriale.

Menționăm că propunerea de lege se află în prezent în procedura legislativă, urmând să treacă prin etapele parlamentare prevăzute de lege, avizare, dezbateri în comisii, adoptare și vot în Senat și Camera Deputaților. De asemenea, este posibil ca proiectul să fie supus unor modificări în cadrul acestor proceduri. Astfel, până la finalizarea acestora și la promulgarea legii de către Președintele României, firmele de exercițiu rămân doar o posibilitate neimplementată.

Propunere legislativă
Expunere de motive

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo