Taxa de timbru, înlocuită de eco-vignete, în funcție de gradul de poluare al autoturismului

Traian Dobre
06 martie 2017 3 min read
Grupul de lucru de la ministerul Mediului va aduna toate propunerile, inclusiv de la autoritățile locale și va întocmi un proiect de lege. Conceptul va fi introdus treptat și va conține și certificatul de calitate al aerulu...

Șoferii ar putea plăti eco-vignete în funcție de gradul de poluare al mașinii, conform ultimelor propuneri ale Ministerului Mediului. Ministrul Daniel Constantin a anunțat că a prezentat aceste măsuri coaliției de guvernare, urmând să se decidă dacă timbrul de mediu va fi înlocuit cu o astfel de taxă. Se ia în calcul ca eco-vigneta să fie un sticker aplicat pe parbrizul mașinii, culoarea acestuia fiind în funcție de norma de poluare. Stickerul va fi plătit la înmatricularea mașinii sau pentru cei care au deja mașini înmatriculate, în termen de doi ani.

Grupul de lucru de la ministerul Mediului va aduna toate propunerile, inclusiv de la autoritățile locale și va întocmi un proiect de lege. Conceptul va fi introdus treptat și va conține și certificatul de calitate al aerului, “acele vignete care vor fi o analiză a autoturismelor, care vor circula în funcție de gradul de poluare”, conform declarațiilor ministrului, citate de de Mediafax. El a subliniat că proiectul trebuie prezenat în ședința coaliției de guvernare deoarece trebuie asumat politic.

Eco-vignetele ar urma să fie eliberate șoferilor la momentul efectuării inspecției periodice, iar costurile nu vor fi mari, ci în funcție de gradul de poluare al mașinii. Daniel Constantin a mai spus că ministerul de Finanțe a luat deja în calcul modificarea modalității de impozit asupra autoturismelor, care acum este doar în funcție de capacitatea cilindrică, și nu de gradul de poluare.

”Există o discuţie dacă nu ar trebui ca acest impozit să ia în calcul şi norma de poluare şi emisiile de CO2. Asta e discuţia, nu neapărat că ar creşte sau ar scădea. Astea sunt lucruri care se vor analiza în perioada următoare. Dacă se va ajunge la o concluzie, o va prezenta Ministerul de Finanțe”, a menţionat ministrul Mediului.

Autoritățile publice locale vor decide separat, în perioada dezbaterilor proiectului, dacă vor să introducă sau nu această taxă pentru mașini pe raza localităților lor. Ministrul a mai declarat că măsurile au fost gândite și din perspectiva în care România trebuie să îndeplinească, de mai mulți ani, cerințele europene în domeniu. București, Brașov și Iași sunt cele trei mari orașe din țara noastră care sunt în procedură de infrigement la Comisia Europeană, din cauză poluării.

“Poate fi una dintre posibilități: să avem acele stickere în funcție de norma de poluare, să dea o anumită culoare. Apoi autoritățile locale , deci nu noi, administrația centrală, vor avea posibilitatea să permită accesul în funcție de zonarea pe care o fac. Dau un exemplu, Magheru, bulevardul bine cunoscut, din cauza traficului poate fi considerat zona zero a Bucureștiului. Acolo, mașini cu normă de poluare foarte mare, euro 1,2 sau 3, autoritățile locale vor avea posibilitatea să perceapă o taxă suplimentară pentru accesul în acea zonă”, a completat oficialul din guvern.

Taxa de timbru a fost eliminată de la 1 februarie, odată cu celelalte peste o sută de taxe scoase din legislație, prin promulgarea Legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. De la începutul lunii trecute, proprietarii de mașini s-au îngrămădit să-și înmatriculeze autoturismele, fără a mai fi taxați ca până acum, statisticile arătând că peste 60.000 de mașini vechi au fost înmatriculate în această perioadă.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo