Ordinul nr. 1191 din 26 Iulie 2021 pentru aprobarea Procedurii de implementare și de administrare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare a fost publicat în Monitorul oficial nr. 0766 din 06 august 2021.
Ordinul ANAF nr. 1191/2021 se adresează grupurilor de societăți plătitoare de impozit pe profit ce pot constitui grup fiscal din perspectiva impozitului pe profit.
Pentru ca această procedură să fie aplicabilă, amintim că prin Legea nr. 296/2020 s-a modificat Codul fiscal în sensul reglementării în România a existenței procedurii de înregistrare, funcționare, implementare și impozitare a unui grup fiscal din perspectiva impozitului pe profit.
Pentru ca un grup fiscal din punctul de vedere al impozitului pe profit să funcționeze în România, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții minimale:
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
- Participă la constituirea grupului un număr de minim 2 persoane juridice plătitoare de impozit pe profit, ce înregistrează același an fiscal;
- Există o deținere comună a unei participații de minim 75% din capitalul social al fiecărei entități ce pot face parte din grupul fiscal;
- Participantele la grup nu se află în situația de dizolvare – lichidare;
- Nu se află concomitent în situația de plătitoare de impozit pe profit și impozit specific unor activități. O astfel de societate poate participa la un grup fiscal renunțând la calitatea de plătitoare a impozitului specific, printr-o derogare de la reglementarea existentă adusă de actul normativ ce reglementează grupul fiscal.
- vânzarea de către proprietarul participației a unor titluri de participare ce conduc la deținerea în comun a unor procente mai mici de 75%;
- dizolvarea unui participant la grup în condiția legii;
- intrarea și ieșirea dintr-o procedură de reorganizare a unui membru al grupului.
