Simplificare în urbanism și construcții: cereri simultane, termene clare de avizare și aprobări tacite, printr-un nou proiect de lege

Marian Orzata
28 aprilie 2025 5 min read
Se schimbă regulile în urbanism și construcții. Ce presupun noile obligații de avizare? Cum vor funcționa aprobările tacite și cererile simultane?

 


Joi, 24 aprilie 2025, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat deschiderea procedurii de transparență decizională pentru proiectul Ordonanței de urgență privind măsuri de simplificare a procedurilor în urbanism, construcții și accelerarea investițiilor. Se propune modificarea și completarea Legii nr. 350/2001 și a Legii nr. 50/1991 pentru a crea un cadru normativ simplificat, susținând investițiile în tranziția către clădiri verzi și reziliente, parte a Componentei 5 – Valul Renovării din PNRR.

Obiectivul reformei este reducerea cu cel puțin 50% a duratei de eliberare a autorizațiilor de construcție, de la 270 la 135 de zile față de 2020. În acest sens, Ministerul a elaborat Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, aprobat de Guvern în 2023, adoptat de Senat și aflat în dezbatere la Camera Deputaților (Pl-x 418/2023), pentru a fi inclus în cererea de plată nr. 4. Codul introduce reforme complexe, cu aplicare estimată din toamna acestui an.

Investițiile finanțate prin PNRR trebuie finalizate până în august 2026, iar construcțiile trebuie să fie executate și recepționate. Având în vedere stadiul diferit de implementare a proiectelor și necesitatea respectării țintelor și jaloanelor pentru obținerea fondurilor, este necesar să se adopte urgent măsuri pentru accelerarea obținerii avizelor și acordurilor, atât pentru documentațiile de amenajare a teritoriului și urbanism, cât și pentru execuția lucrărilor de construcții.

Propunerile din proiect
Pentru a reduce cu cel puțin 50% timpul necesar pentru eliberarea autorizațiilor de construcție de către entitățile relevante, proiectul de act normativ vizează următoarele schimbări:

  • Clarificarea faptului că toate avizele se vor putea cere simultan, eliminându-se astfel tergiversarea prin avizarea în cascadă;
  • Clarificarea faptului că toate avizele rămân valabile odată emise, până la finalizarea procedurii de aprobare;
  • Introducerea mecanismului aprobării tacite în cazul avizelor/acordurilor atât la faza de planificare (realizarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și urbanism), cât și la faza de emitere a avizelor și acordurilor necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Prin proiectul de act normativ se instituie prevederi legale similare atât pentru Legea nr. 350/2001, cât și pentru Legea nr. 50/1991, care permit beneficiarilor, în situația în care entitățile avizatoare nu se exprimă în termenele stabilite, cu privire la necesitatea de completare/modificare a documentațiilor depuse sau nu emit avizele/acordurile deși documentația a fost modificată și completată, să beneficieze de procedura de aprobare tacită, cu responsabilizarea tuturor factorilor implicați și, bineînțeles, cu asigurarea calității în urbanism și construcții.

  • Prioritizarea analizei documentațiilor și managementul corect pentru a evita sau diminua situațiile de avizare tacită. Vor fi prioritizate documentațiile pentru proiectele din PNRR și alte investiții de interes major.
  • Instituirea unor termene scurte și clare pentru eliberarea avizelor, calculate de la data depunerii acestora către beneficiarul lucrărilor:
    1. 30 de zile pentru faza de amenajare a teritoriului sau urbanism;
    2. 15 zile pentru faza de autorizare a construcțiilor; Același termen se aplică și pentru emiterea solicitărilor de completări, care pot fi trimise o singură dată și motivate temeinic și juridic. Bineînțeles, vor exista și excepții în cazul: • Autorităților privind protecția monumentelor istorice, pentru care termenul este de maximum 30 de zile de la data analizării documentației în Comisia Națională sau în Comisia zonală a monumentelor istorice, după caz; • Autorităților publice centrale a căror procedură stabilită prin lege presupune analiza documentației într-o comisie de specialitate, pentru care termenul este de maximum 15 zile de la data analizării documentației în Comisie; • Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pentru care termenul este de maximum 15 zile de la depunere.
    3. Maxim 15 zile lucrătoare pentru eliberarea avizelor de mediu, calculate de la data încheierii procedurilor specifice de mediu; Solicitarea de completări/modificări se poate transmite o singură dată, motivată temeinic din punct de vedere tehnic și juridic.
    4. Maxim 60 de zile pentru completarea/modificarea de către beneficiar a documentației sau pentru justificarea temeinică a nepreluării observațiilor. Ulterior, instituțiile avizatoare au la dispoziție un termen de 15 zile să emită avizele sau să respingă motivat tehnic și juridic documentația. Dacă în termenul de 15 zile de la data depunerii documentației corecte și complete conform legislației, nu se emite avizul, documentația depusă de către beneficiarul lucrării este asimilată ca fiind completă, avizul se consideră acordat, iar procedura de aprobare a documentațiilor de amenajare a teritoriului sau de urbanism sau cea de autorizare a construcției poate continua, autoritățile luând în considerare dovada parcurgerii procedurilor.

Norme tranzitorii
În ceea ce privește intrarea în vigoare, sunt stabilite norme cu privire la situația documentațiilor care se află în procedura de avizare.
Prevederile art. I - II ale ordonanței de urgență a guvernului se aplică tuturor documentațiilor de amenajare a teritoriului sau de urbanism, indiferent de stadiul în care se află. Procedurile începute pot fi continuate conform prezentului act normativ, fără pierderea valabilității actelor obținute anterior. Pentru documentațiile aflate în curs de avizare pentru care nu au fost încă obținute avizele, termenele prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se calculează ca termene noi, care încep să curgă de la data intrării în vigoare a actului normativ.
De asemenea, se reglementează că de la data intrării în vigoare ordonanței de urgență, prevederile art. III și IV se aplică și pentru investițiile finanțate din fonduri europene/fonduri publice naționale, dacă procesul de avizare/autorizare este deja în curs de realizare, și pentru investițiile finanțate din fonduri private, dacă pentru acestea a fost emis un certificat de urbanism care se află în perioada de valabilitate și nu au fost încă depuse documentațiile pentru autorizarea construirii. Pentru documentațiile aflate în curs de avizare, pentru care nu au fost încă obținute avizele și acordurile, termenele prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se calculează ca termene noi, care încep să curgă de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Documentația aferentă proiectului de act normativ include:

Proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului

Nota de fundamentare

#constructii#urrbanism#autorizatii de construire#avize de mediu#avize#pnrr

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo