Reguli CNA pentru campania prezidențială 2025 în audiovizual

Marian Orzata
26 februarie 2025 3 min read
Regulile CNA privind desfășurarea în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025, au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 171 din 26 februarie 2025. Perioada campaniei electorale Campania...
Regulile CNA privind desfășurarea în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025, au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 171 din 26 februarie 2025. Perioada campaniei electorale Campania electorală pe posturile audiovizuale va începe vineri, 4 aprilie 2025, ora 00:00, și se va încheia sâmbătă, 3 mai 2025, ora 07:00. Accesul candidaților la posturile de radio și televiziune
  • Candidații beneficiază de acces egal și gratuit la serviciile de radio și televiziune, publice și private, atât pentru informare, cât și pentru promovare și dezbatere electorală.
  • Dezbaterile electorale si emisiunile electorale vof fi insotide de un mesaj identificativ.
  • Difuzarea mitingurilor, întâlnirilor electorale și conferințelor de presă sunt considerate emisiuni de promovare electorală.
  • Materialele audiovizuale furnizate de candidați, altele decât spoturile electorale, pot fi difuzate doar în cadrul emisiunilor de promovare electorală.
  • Sponsorizarea jurnalelor de știri și a programelor de actualități politice este interzisă.

Reguli privind spoturile electorale

Spoturile publicitare electorale trebuie să se supună unor reguli stricte, şi anume: - trebuie să asigure candidaților acces egal; - să nu incite la ură sau violență sau să fie bazate pe considerente discriminatorii; - să nu conțină imagini care să nu aducă  atingere demnității umane, onoarei sau vieții particulare a persoanei; - să nu conțină acuzații penale sau morale la adresa contracandidaților fără a fi însoțite de dovezi pertinente, prezentate în mod explicit; - vor fi difuzate numai însoțite de un marcaj corespunzător; - nu pot avea o durată mai mare de 30 de secunde şi trebuie să fie asumate în mod explicit, de către candidați.

Restricții înainte și în ziua votării

  • Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete electorale realizate pe stradă.
  • În ziua votării, prezentarea sondajelor de tip exit-poll este interzisă înainte de încheierea votării.
  • Cu 24 de ore înainte de votare și până la închiderea urnelor sunt interzise orice mesaje sau comentarii cu conținut electoral (cu excepția dreptului la replică sau rectificare).

Monitorizarea și obligațiile radiodifuzorilor

  • CNA va monitoriza săptămânal respectarea „Codului de reglementare a conținutului audiovizual”. Orice dezechilibre constatate trebuie compensate în săptămâna următoare.
  • În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, radiodifuzorii trebuie să asigure timpii de antenă utilizați de fiecare candidat.
  • Radiodifuzorii sunt obligați să înregistreze emisiunile electorale și să le pună la dispoziția CNA la cerere.
Prin aceste reguli, CNA urmărește să asigure o campanie echitabilă, fără derapaje mediatice. Pentru mai multe detalii a se vedea: Decizia nr. 86/2025 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 Hotărârea nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025. Vezi aici alte articole despre alegerile prezidenţiale

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo