Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a procurorilor

Redacţia
28 aprilie 2023 3 min read
Numirea în funcţiile de procuror general al parchetului de pe lângă curtea de apel, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie...

Hotărârea nr. 506/2023 pentru aprobarea Regulamentului privind numirea în funcţii de conducere a procurorilor este în vigoare de la 27 aprilie 2023. 

Astfel, potrivit regulamentului, evidenţa posturilor vacante de conducere de la parchete este publică şi disponibilă permanent pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ale direcţiilor specializate, precum şi ale parchetelor de pe lângă curţile de apel, inclusiv cu privire la parchetele din subordine.

Posturile de conducere care urmează a se vacanta se publică pe paginile de internet ale instituţiilor cu 90 de zile înainte de data expirării mandatelor.

Numirea în funcţiile de procuror general al parchetului de pe lângă curtea de apel, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie sau prim-procuror al parchetului de pe lângă judecătorie se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de câte ori este necesar, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (denumită în continuare Secţia pentru procurori), cu sprijinul Institutului Naţional al Magistraturii.

Numirea în alte funcţii de conducere decât cele prevăzute la alin. (1) din cadrul parchetelor de pe lângă curţile de apel, tribunale, tribunale specializate şi judecătorii se face fără concurs sau examen, la propunerea conducătorului parchetului.

Numirea în alte funcţii de conducere decât cele prevăzute la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se face fără concurs sau examen, la propunerea conducătorului parchetului.

Numirea procurorilor în funcţiile de conducere prevăzute mai sus se face prin hotărârea Secţiei pentru procurori pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în condiţiile prevăzute de lege şi de prezentul regulament.

Condiţiile de vechime trebuie îndeplinite până la data expirării perioadei de înscriere la concurs sau examen ori, după caz, a termenului de depunere a candidaturilor. Vechimea în calitate de auditor de justiţie nu se ia în considerare la calculul vechimii.

Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere procurorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori procurorii care au un interes personal ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.

Concursul sau examenul pentru numirea în funcţii de conducere;

Numirea procurorilor în alte funcţii de conducere decât cele care se ocupă prin concurs sau examen. www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo