Regimul juridic şi fiscal aplicabil lucrătorilor culturali profesionişti

Redacţia
10 aprilie 2023 4 min read
Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist reglementează regimul juridic şi fiscal aplicabil lucrătorilor culturali profesionişti, măsurile de susţinere şi dezvoltare a carierei lor profesionale şi formele de organizare colectivă a acestora.

Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist reglementează regimul juridic şi fiscal aplicabil lucrătorilor culturali profesionişti, măsurile de susţinere şi dezvoltare a carierei lor profesionale şi formele de organizare colectivă a acestora.

Pentru a fi înregistrat ca lucrător cultural profesionist, solicitantul trebuie să fi realizat, în anul fiscal anterior solicitării de înregistrare, cel puţin 50% din veniturile supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt acestea definite în titlul IV "Impozitul pe venit" din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cumulat, din:

a) venituri din cesiunea drepturilor de autor sau a drepturilor conexe;

b) activităţi independente din categoria celor enumerate în anexă;

c) contracte individuale de muncă pe durată determinată, pentru activităţi culturale şi în domeniul cultural, ajunse la termen până la data depunerii cererii de înregistrare.

Atenţie, în calculul definit nu intră veniturile obţinute de persoana fizică din exploatarea dreptului de autor sau a drepturilor conexe dobândite prin cesiune sau moştenire şi nici din cesiunea dreptului de autor pentru opere ştiinţifice sau pentru programe de calculator.

Odată cu cererea de înregistrare ca lucrător cultural profesionist, solicitantul care a obţinut, în anul fiscal anterior, venituri din drepturi de proprietate intelectuală are obligaţia de a depune o declaraţie pe propria răspundere privind respectarea condiţiilor prevăzute mai sus.

Lucrător cultural profesionist nu poate fi o persoană fizică care exercită o profesie reglementată sau liberală, care este funcţionar public sau care îşi desfăşoară activitatea de natură culturală sub forma prestării unei munci salariate desfăşurate în temeiul unui contract individual de muncă.

Pentru a fi înregistrat ca lucrător cultural profesionist, solicitantul depune, oricând în cursul anului, o cerere la administratorul registrului, împreună cu documentele fiscale doveditoare privind realizarea pragului de 50% de venituri din activităţi culturale şi, după caz, cu declaraţia pe propria răspundere privind respectarea condiţiilor, însoţite de o declaraţie pe propria răspundere privind realitatea şi autenticitatea informaţiilor transmise.

Reprezintă documente fiscale doveditoare adeverinţa de venit pentru anul fiscal anterior, emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, sau ultima declaraţie unică de venit depusă în anul fiscal anterior şi, după caz, actul administrativ de autorizare a activităţii, cuprinzând codul CAEN al acesteia, emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, şi/sau adeverinţa de venit eliberată de angajator, cu menţionarea explicită a funcţiei ocupate şi a domeniului de activitate al angajatorului.

Cererea se depune, în format fizic sau prin mijloace electronice, la administratorul registrului şi se aprobă sau se respinge în termen de 30 de zile de la depunere.

În cazul respingerii, solicitantul poate introduce plângere prealabilă, în termen de 30 de zile de la comunicare, la administratorul registrului. Plângerea prealabilă se soluţionează în termen de 30 de zile de la înregistrarea ei.

Înregistrarea ca lucrător cultural profesionist este valabilă pe o durată de trei ani fiscali consecutivi, termen care începe să curgă de la data înregistrării în registru.

La încheierea duratei de trei ani fiscali, lucrătorul cultural profesionist poate solicita prelungirea înregistrării, cu condiţia ca minimum 50% din veniturile supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt acestea definite în titlul IV "Impozitul pe venit" din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, realizate în acest interval, ca medie anuală, să provină din activităţi desfăşurate ca lucrător cultural profesionist.

Prelungirea înregistrării se solicită cu minimum 60 de zile şi maximum 120 de zile înainte de expirarea termenului prevăzut, iar prelungirea începe să curgă de la data expirării respectivului termen.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo