„b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită până la maximul ei special, iar când acest maxim nu este îndestulător, se poate adăuga un spor care nu depășește jumătate din pedeapsa principală.” (articol vechi: când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite)
Cele mai multe articole de lege modificate sunt cele referitoare la reglementarea formei de acordare a eliberării condiționate, noile prevederi stabilind că persoanele aflate în ultimii 3 ani de pedeapsă pot cere această măsură, dar și persoanelecondamnate până la 10 ani, care au efectuat jumătate din pedeapsă (în loc de două treimi, cum este stipulat acum). Art. 100. Alin. (1), lit. a) va avea următorul cuprins:„a) Cel condamnat a executat cel puțin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.”
Alin. (2) va avea următorul cuprins:„(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiționată, după executarea efectivă a cel puțin o treime din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin jumătate din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.”
Parcurgerea etapelor de liberare condiționată este aceeași – se întrunește comisia specială de la penitenciar, care face o propunere pe baza documentelor cu privire la pedeapsa și zilele efectuate de deținut, dar liberarea condiționată este dispusă de către judecătorul de supraveghere, la instanță, printr-o decizie care poate fi atactă, la rândul ei, cu apel. Proiectul redefinește regimurile de executare a pedepsei:- regimul închis – fapte comise cu violență, pedepse între 3-13 ani
- regimul semideschis – fapte fără violență, pedepse între 3-13 ani/ fapte cu violență, pedepse între 1-3 ani
- regimul deschis – fapte cu violență, pedepse de cel mult 1 an/ fapte fără violență, pedepse între 1-3 ani.
„(1) În cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an executarea pedepsei se realizează în arest la domiciliu, cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică și persoanelor condamnate care mai au de executat un an din pedeapsa inițială a închisorii mai mare de un an.”
Proiectul legislativ este în dezbatere publică de urgență la Senat, care este prima cameră sesizată. Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!