Propunere legislativă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Traian Dobre
10 mai 2019 2 min read
Mai mulți parlamentari vor să reintroducă două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, deși mai mule inițiative legislative din ultimii ani, cu aceeași prevedere ...

Mai mulți parlamentari vor să reintroducă două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, deși mai mule inițiative legislative din ultimii ani, cu aceeași prevedere, nu au fost votate cu majoritate.

Legea actuală prevede alegerea primarului localității pe baza celui mai mare număr de voturi obținute de un candidat, chiar dacă acesta este sub procentul de 50%. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost modificată în anul 2012. În 2020 sunt din nou alegeri locale.

Proiectul prevede ca în turul doi să se califice doar candidații cade pe primele două poziții, cu excepția situației în care unul dintre aceștia a obținut deja 50% plus unu dintre voturi. Inițiatorii consideră că astfel se creează un proces în urma căruia primarul ales devine cu adevărat reprezentativ, deoarece ar avea susținerea a mai mult de jumătate dintre votanții activi ai localității respective, și prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce îi permite să ia decizii în numele întregii comunități.

Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale

Articolul 101 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1)    Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se face de către biroul electoral de circumscripție.

(2)    Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.

(3)    În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută la alin. (2), se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii 2 candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur, respectiv primii doi candidați dacă sunt aflați în situație de balotaj.

(4)    În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Art. 102 se abrogă.

Propunerea legislativă este în dezbatere publică la Senat. Indiferent de votul de aici, inițiativa va fi trimisă ulterior în Camera Deputaților, care va da votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 115/2015? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo