Mai mult decât atât, funcționarii corupți care primesc favoruri sau atenții în exercițiul public afectează credibilitatea și imaginea instituției pentru care lucrează, astfel că trebuie să conștientizeze mai bine rolul pe care îl au în cadrul aparatului administrativ.
“În fapt, dacă în exerciţiul funcției, aceștia se folosesc de poziția pe care o au și săvârșesc infracțiuni de trafic de influență, luare sau dare de mită, este limpede că nu își merită salariul sau pensia. Din momentul dovedirii faptei de corupție, aceștia nu își vor pierde doar salariul, ci vor fi obligați să restituie toate drepturile salariale încasate de când au săvârșit infracțiunea și până în prezent, dacă nu a intervenit prescripția”, mai susțin parlamentarii care au inițiat proiectul legislativ.
Art. 289 Codul Penal se completează cu alineatele (4) și (5) care vor avea următorul cuprins:
„(4) Toate veniturile încasate de funcționar pentru activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta vor fi confiscate începând de la data săvârșirii infracțiunii. Corespunzător pentru această perioadă, contribuția lunară pentru pensie luată în calcul va fi redusă la cea corespunzătoare salariului minim pe economie.
(5) Funcționarii publici care beneficiază de pensie specială în condițiile legii vor pierde acest drept.”
La ultimul bilanț al DNA, procurorii au anunțat că în ultimii doi ani, s-a triplat numărul funcționarilor publici trimiși în judecată pentru fapte de corupție, fenomenul fiind, în unele instituții, “la nivel generalizat”. Conform anchetatorilor, numai în 2015, în dosarele DNA, banii dați ca mită s-au ridicat la o valoare de peste 430 milioane de euro.
Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat și va intra în dezbatere publică după ce va primi avizul Guvernului, Consiliului Legislativ și al Consiliului Superior al Magistraturii.
Ai nevoie de Codul Penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!
