Referendumurile naționale și locale ar putea fi aplicate obligatoriu în cel mult 45 de zile, conform unei inițiative a parlamentarilor de la PMP. Inițiatorii dau ca exemplu, în expunerea de motive, referendumul din 2009, care solicita cetățenilor să își exprime voința cu privire la două probleme de interes național – trecerea la Parlamentul unicameral și reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300 de persoane.
Chiar dacă referendumul a fost validat, rezultatul acesuia nu a fost implementat, deoarece rezultatul este obligatoriu în mod indirect: “Parlamentul sau Guvernul pot amâna sine die conformarea cu rezultatul referendumului, deoarece legea referendară nu prevede un termen de executare a obligației de conformare”, mai argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.
Referendumul național se poate desfășura și organiza cu privire la revizuirea Constituției, demiterea președintelui României, problem de interes national. Referendumul local se organizează și se desfășoară cu privire la probleme de interes deosebit pentru unitățile administrativ-teritoriale.
Proiectul de lege completează Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului astfel încât referendumurile naționale și locale să fie obligatoriu implementate în legislație, în cel mult 45 de zile. În caz contrar, Curtea Constituțională poate constata neconstituţionalitatea prevederilor legislative.
De asemenea, s-au mai stabilit câteva lacune cu privire la efectele juridice în cazul referendumului local, astfel că propunerea legislativă reglementează în mod unitar expresis verbis caracterul obligatoriu al referendumului și termenul de executare a obligației de conformare.
• Art. 12 – După alin. (2) se introduc trei noi alineate (3-5), cu următorul cuprins:
“(3) Aplicarea rezultatului referendumului național cu privire la problema de interes naţional este obligatorie.
(4) Dacă referendumul naţional are ca obiect chestiuni de principiu sau alte propuneri formulate generic, rezultatul acestuia este facultativ.
(5) În situația în care cetățenii se pronunță prin DA asupra problemei de interes național, în termen de cel mult 45 de zile calendaristice de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Curții Constituționale de confirmare a rezultatelor referendumului, Parlamentul sau Guvernul, după caz, trebuie să pună de acord dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare cu rezultatul acestuia.”
• Art. 14 - După alin. (2) se introduc trei noi alineate (3-5), cu următorul cuprins:
“(3) Aplicarea rezultatului referendumului local cu privire la problema de interes național este obligatorie.
(4) Dacă referendumul național are ca obiect chestiuni de principiu sau alte propuneri formulate generic, rezultatul acestuia este facultativ.
(5) În situația în care cetățenii se pronunță prin DA asupra problemei de interes national, în termen de cel mult 45 de zile calendaristice de la data desfășurării referendumului, consiliul local sau consiliul județean, după caz, trebuie să pună de acord dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare cu rezultatul acestuia.”
Proiectul de lege a fost pus în dezbatere la Senat, prima camera sesizată. Dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților și promulgat de președintele țării, va intra în vigoare la un an după publicarea în monitorul Oficial.
Ai nevoie de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!