PROIECT: Denunțătorii să fie “iertați” doar 3 luni după comiterea faptelor

Traian Dobre
20 septembrie 2016 2 min read
În acest moment, o persoană care dă mită sau cumpără influenţă poate scăpa de răspunderea penală dacă face un denunţ chiar şi după câţiva ani de la comiterea faptei...

34 de senatori și deputați vor să schimbe Codul penal astfel încât denunțătorii să nu mai fie exonerați de răspundere decât dacă denunță faptele de corupție în cel mult 3 luni de la comiterea acestora. În acest moment, o persoană care dă mită sau cumpără influenţă poate scăpa de răspunderea penală dacă face un denunţ chiar şi după câţiva ani de la comiterea faptei.

În plus, denunțătorului nu i se confiscă sumele de bani obținute ilegal, astfel că s-a ajuns, spun inițiatorii, la „situații absurde, încât persoane cercetate penal pentru diverse infracţiuni au ajuns să formuleze astfel de sesizări privind presupuse fapte de corupţie petrecute şi cu 10 ani în urmă, ajungând să obţină în acest fel diverse beneficii, unele nemeritate şi imoral acordate, inclusiv păstrarea produsului infracţiunilor”.

În ultimii ani, în țara noastră, numeroase persoane publice printre care parlamentari, miniştri sau aleşi locali au fost puse sub acuzare de procurori în urma unor denunţuri făcute de oameni de afaceri sau colaboratori ai acestora, cercetați la rândul lor în alte dosare penale.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, prevede abrogarea a două alienate (alin.2 şi 3 ale art. 292) și introducerea unui nou articol, care se referă la denunțători.

După art. 309 se introduce un nou articol, 3091, cu următorul conținut:

„Alin. (1) Făptuitorul care a luat cunoștință sau a săvârșit sau a participat la săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 289-292, 297, 301 nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 3 luni de la data săvârșirii acesteia.

Alin. (2) Banii, valorile sau orice alte bunuri, care au fost obținute nelegal de făptuitorul care a efectuat denunțul în condițiile menționate la alin. (1) se confiscă obligatoriu, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.”

Pentru a schimba Codul Penal, proiectul trebuie votat în Camera Deputaților, după ce va fi dezbătut în Senat, unde a fost înregistrat la data de 14 septembrie.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo