“Așa cum avem legi pentru recunoașterea meritelor personalului militar sau polițiștilor, ar trebui să avem și o lege specială pentru recunoașterea meritelor cadrelor medicale în lupta cu coronavirus“, se arată în expunerea de motive a unui proiect legislative inițiat la Senat.
Proiectul prevede beneficii salariae sau pensie de urmaș pentru membrii familiilor cadrelor medicale care au dobândit afecțiuni fizice sau psihice sau care au decedat din cauza Covid-19. Excepție vor face angajații din sistemul sanitar care comit infracțiuni.
Lege pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19
Art.l - (1) Prezenta lege reglementează modalităţile de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid -19, prin acordarea unor distincţii şi prin acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
(2) De drepturile conferite de prezenta lege nu beneficiază personalul medical, cel care a dobândit alte afecţiuni fizice şi/sau psihice ori care a devenit invalid din cauza participării la acţiuni medicale impotriva Covid 19, în situaţia în care rănirea, afecţiunea fizică şi/sau psihică sau invaliditatea au survenit ca urmare a săvârşirii, cu intenţie, a unei infracţiuni, pedepsite potrivit legii române.
Angajații din sistemul sanitar care vor beneficia de prevederile noii legi sunt:
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României
- personalul medical - medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare, personal auxiliar care participă la la acţiuni medicale impotriva Covid -19, în mod individual sau colectiv;
- urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale impotriva Covid -19 - copiii acestuia până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi soţia/soţul supravieţuitoare/supravieţuitor, dacă aceasta/acesta nu s-a recăsătorit.
