Proiect de lege pentru bunici: Indemnizație de 650 lei pentru creșterea copilului de până la 2 ani

Traian Dobre
27 septembrie 2019 3 min read
Senatul va dezbate o propunere legislativă care prevede acordarea unei indemnizații de 650 de lei pe lună bunicilor care se ocupă de creșterea unui nepot în vârstă de până la 2 ani, ai cărui părinți s-au întors ...

Senatul va dezbate o propunere legislativă care prevede acordarea unei indemnizații de 650 de lei pe lună bunicilor care se ocupă de creșterea unui nepot în vârstă de până la 2 ani, ai cărui părinți s-au întors la locul de muncă.

Astfel, noul beneficiu s-ar adăuga indemnizației de 650 de lei, primită de mama copilului care s-a întors din concediul de îngrijire a copilului înainte de termenul de 2 ani (stimulentul de inserție).

Conform propunerii legislative, pe perioada acordării stimulentului de inserţie, oricare dintre bunici beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei, dacă se află în relaţii de rudenie firească sau din adopţie cu nepotul/nepoata pentru care solicită indemnizaţia, are acordul părinţilor acestuia/acesteia şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acesteia.

Indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei se acordă pe bază de cerere a unuia dintre bunici, însoţită în mod obligatoriu de actele doveditoare privind calitatea solicitantului, relaţia acestuia cu nepotul/nepoata pentru care solicită dreptul şi acordul părinţilor.

Cererile se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa, similar celorlalte beneficii sociale. Indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei se stabileşte de la data depunerii cererii. Indemnizaţia încetează odată cu încetarea dreptului la stimulentul de inserţie. Indemnizaţia se suspendă odată cu suspendarea dreptului la stimulentul de inserţie. Mai mult, se suspendă şi începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile, beneficiarul a decedat, beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile generale de eligibilitate, se constată că timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poştale returnate. în aceste situaţii, indemnizaţia poate fi solicitată şi de către o altă persoană îndreptăţită conform legii.

Similar indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi stimulentului de inserţie, pentru indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei nu se datorează impozit şi nici contribuţiile sociale obligatorii.

Proiectul legislativ prevede și condițiile în care încetează acordarea acestei indemnizații.

Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

După alineatul (3) al articolului 17 se introduc două noi alineate, alin. (4) şi (5), cu următorul cuprins:

(4) Dreptul la indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei prevăzut la art. 111 se suspendă odată cu suspendarea dreptului la stimulentul de inserţie.

(5) Dreptul la indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei prevăzut la art. 111 se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:

a) beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile;

b) beneficiarul a decedat;

c) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;

d) se constată că timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poştale returnate.

Pentru a intra în vigoare, proiectul legislativ trebuie adoptat în următoarea cameră legislativă, Camera Deputaților, indiferent de votul din Senat.

Ai nevoie de OUG nr. 111/2010? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo