Practici contabile 2020: Livrarea prin curier

Maria Bălăşescu
23 iunie 2020 2 min read
Potrivit OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc următoarele...
Speță contabilă. Bună ziua. În cazul unui magazin online care face livrare exclusiv online, este necesară casa de marcat? Vă mulțumesc. Opinie.
  1. Potrivit OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc următoarele: ,,Art. 1. - (1) Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. (..) Art. 2. -   Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1) încasările efectuate din următoarele activităţi:  k) încasarea contravalorii (..) serviciilor (..) de poştă şi curier (..)”. 
  2. Prin urmare, prevederile instituite de art. 1 alin. (1) coroborat cu art. 2 lit. k) arată că în cazul unui magazin online care face operațiuni de livrare prin curier, nu este necesară casa de marcat.
  3. Dar, atenție! Dispozițiile stabilite prin art.2^1 din OUG nr. 28/1999 arată că ,,Art. 21. -   În situaţiile în care pentru încasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul şi a serviciilor efectuate către populaţie, în cazul activităţilor prevăzute la art. 2 lit. f), h), i) -l) nu sunt utilizate aparate de marcat electronice fiscale, este obligatorie emiterea de chitanţe, în condiţiile legii.
  1. Potrivit prevederilor din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, regimul sancționatoriu arată următoarele: ,,Art. 41. - Constituie contravenţie următoarele fapte: 2. nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanţelor Publice, respectiv de instituţiile cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii prevăzute la art. 4 alin. (3), cu privire la: c) întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea şi arhivarea acestora, precum şi reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse; (..) Art. 42. -  (1) Contravenţiile prevăzute la art. 41 se sancţionează cu amendă, după cum urmează:  - cele prevăzute la pct. 2 lit. a), b) şi c), cu amendă de la 300 lei la 4.000 lei;  (..)”.
www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României  

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo