Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă de modificare a Legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, care prevede modificarea limitelor de vârstă pentru polițiști, la ieșirea la pensie.
Inițiativa a fost justificată de deficitul mare de personal din rândul polițiștilor, astfel că aceștia pot rămâne în activitate după vârsta de 60 de ani.
Art.69^ - (1) Limitele de vârsta în gradul profesional până la care polițiștii pot fi mentinuti în serviciu sunt varstele standard de pensionare pentru limita de varsta prevazute de Legea nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensile militare de stat.
(3) După împlinirea vârstei de 60 de ani, polițiștii prevazuți la alln. (2) sunt mentinuți în serviciu până la împlinirea varstei de 62 de ani, la cerere, dacă starea de sanatate le permite rezolvarea în foarte bune conditii a atributiilor ce le revin, cu aprobarea ministrulul afacerilor interne.
(4) În raport cu nevoile de incadrare, politiștii, alții decat cei prevazuti la alin.(2), sunt menținuti în serviciu, dupa implinirea varstei standard de pensionare pana la varsta de 60 de ani, la cerere, după cum urmeaza:
a) cu aprobarea ministrului afacerilor interne, pentru ofiterii de poliție;
b) cu aprobarea inspectorilor generali/similari, pentru agenții de poliție.
La articolul 69^, alineatui (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins;
„Art.69^(l)- Prin exceptie de la prevederile art.69^ ofițerii de poliție șI agentii de politie, personalul de specialitate medico-sanitar, indiferent de gradul profesional deținut, sunt menținuti in serviciu, la cerere, dupa implinirea varstei standard de pensionare, daca starea de sanatate le permitere zolvarea in bune conditii a atributiilor ce le revin, pana la implinirea varstei de pensioare pentru personalul de specialitate medico-sanitar civil."
O altă modificare a legii în vigoare adoptată prin proiectul de lege este că numirea şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) va fi făcută de ministrul de Interne, şi nu de premier. Astfel, șeful poliției își pierde rangul de secretar de stat.
Potrivit legii în vigoare „Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor”.
Prin modificarea art. 8 de către Senat, actul normativ prevede că „Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general, numit de ministrul Afacerilor Interne”.
Propunerea legislativă mai stabileşte că „în cazul instituirii stării de urgenţă ori al unor situaţii excepţionale în care este afectată grav ordinea publică, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine IGPR”, iar în stare de urgenţă „Poliţia locală, în totalitate sau numai în anumite unităţi administrativ-teritoriale, îşi va desfăşura activitatea în subordinea IGPR”.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României
