Salariații care își pierd locul de muncă în urma concedierilor de la societățile din sectorul crescătorilor de suine vor primi compensații lunare de 500 lei, timp de jumătate de an, conform unei Ordonanțe de urgență adoptate de Guvern în ședința din 13 septembrie. Sumele se vor acorda chiar dacă angajatul concediat de la o fermă de porci afectată de pestă beneficiază de indemnizația de șomaj.
Conform notei de fundamentare a proiectului, s-a luat în considerare imposibilitatea asigurării resurselor financiare minime în familiile cu persoane disponibilizate de la fermele comerciale afectate de Pestă Porcină Africană: “De asemenea, s-a luat în considerare instituirea măsurilor sanitare veterinare în exploatațiile comerciale, pierderile economice ale societăților românești urmare sacrificării porcilor, la care se adaugă pierderile colaterale (furaje distruse, costurile cu distrugerea în sine – care revin tot acestora, costurile dezinfecției ulterioare etc.), precum și perioadele de carantină care implică încetarea activității, care au condus la concedierea salariaților din fermele comerciale afectate de Pestă Porcină Africană”.
Ordonanța stabilește condițiile minime pentru acordarea compensației, printre care și vechimea de 6 luni la același angajator. Acest principiu este respectat în toate situațiile în care sunt reglementate măsuri de protecție socială și are ca scop evitarea eventualelor solicitări abuzive de plată a acestor drepturi.
„ART. 2
(1) Persoanele concediate prevăzute la art.1 beneficiază de o compensație, neimpozabilă în sensul art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în valoare de 500 lei, care se acordă lunar, pentru o perioadă de maximum 6 luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă.
(2) Compensația prevăzută la alin. (1) nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Compensația se acordă la cerere, pentru fiecare persoană concediată, cu o vechime în muncă de minimum 6 luni la una dintre societățile prevăzute la art. 1 alin. (2).
(4) Persoanele concediate pot beneficia o singură dată de compensația prevăzută la alin. (1).”
Actul normativ mai prevede că sumele alocate pentru aceste compensații vor fi asigurate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va gestiona și soluționa cererile de acordare a compensației.
Datele oficiale arată că până acum au fost confirmate și notificate către Comisia Europeană peste 800 de focare de pestă porcină în exploatațiile nonprofesionale din județele Tulcea, Brăila, Ialomița, Bihor, Constanța, Sălaj, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău și Satu Mare.
