Întrucât de-a lungul timpului au fost înregistrate mai multe întrebări, pe Forumul Legestart.ro, referitoare la pauza de masă, ne-am propus ca în materialul de faţă să prezentăm o sinteză a celor mai importante reglementări din Codul muncii pe acest subiect. Astfel, vom afla dacă aceasta este obligatorie, care este durata ei şi dacă este inclusă sau nu în programul de lucru.
Întrebare 1: Pauza de masă este obligatorie?
Codul muncii nu stabileşte caracterul de obligativitate al pauzei de masă, prin folosirea clară a acestui termen, ci se referă la pauza de masă ca fiind un drept al angajaţilor, în cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore. Acest drept se va acorda în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Întrebare 2: Cât durează pauza de masă?
La art. 134 din Codul muncii nu se specifică o durată “standard” a pauzei de masă decât în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani. Mai exact, aceştia trebuie să beneficieze de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate.
În ceea ce priveşte restul salariaţilor (de peste 18 ani), revenim la sintagma “în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”. Aşadar, durata pauzei se stabileşte la nivel intern, putând să varieze de la un angajator la altul – 15, 30 sau 60 de minute fiind cele mai frecvente variante în practică.
Întrebare 3: Pauza de masă este inclusă sau nu în programul de lucru?
Legea stabileşte că pauzele, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern, NU se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă. Aşadar, pentru un program standard de lucru de 8 ore/zi, cu începerea activităţii la ora 09:00 şi o pauză de masă de 30 de minute, stabilite prin contractul de muncă/regulamentul intern, programul angajatului va fi 09:00-17:30, cu pontarea a opt ore de muncă.
Desigur, pot exista şi excepţii în favoarea salariatului (“cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern”), atunci când angajatorul decide includerea pauzei de masă în programul de lucru. Practic, urmând exemplul de mai sus, programul angajatului va fi 09:00-17:00, cu pontarea a opt ore de muncă.
Ai nevoie de Codul muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
