Parlamentul cere recompensarea egală a sportivilor cu performanţe

Traian Dobre
25 iulie 2016 2 min read
În proiect se susține reglementarea prin lege a posibilității ca Ministerul Tineretului și Sportului să poată da recompense identice sportivilor care au obținut performanțe...

Performanțele sportive și medaliile câștigate ar trebui recompensate în mod egal, indiferent de categoria competiției sau sportul practicat, cer mai mulți senatori și deputați, care au inițiat o propunere legislativă de modificare a Legii educației fizice și sportului. În proiect se susține reglementarea prin lege a posibilității ca Ministerul Tineretului și Sportului să poată da recompense identice sportivilor care au obținut performanțe.

Discuțiile au fost începute după ce handbalistele țării au primit de la Guvern premii mult mai mari ca alți sportivi care au câștigat medalii la aceleași categorii de competiții, campionate europene sau mondiale. Inițiatorii spun că prin aceste modificări, pe viitor, se vor elimina eventualele “inechități” care ar putea să apară în acordarea premierilor.

Punctul de vedere al Guvernului, atașat proiectului legislativ, spune însă că egalizarea, în acest fel, a tuturor competițiilor sportive, ar fi în contradicție cu principiile sportului: “Nu se poate face o egalizare a competițiilor, spre exemplu, campionat mondial de gimnastică cu campionat mondial de powerlifting, și, implicit, nici o egalizare a premiilor acordate. Fiecare competiție, chiar dacă se numește tot campionat mondial sau European, are un grad diferit de concurență, dificultate, impact social, mediatic, economic, etc.

Proiectul legislativ completează Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 cu un singur articol.

“Art. 641. 1) Pentru performanțe deosebite obținute în competiții sportive, Ministerul Tineretului și Sportului poate acorda, prin Hotărâre de Guvern, sportivilor în funcție de valoarea performanței, de importanța și amploarea competiției, premii/recompense în lei.

2) Cuantumul premiilor/recompenselor prevăzute la alin. (1) este identic pentru aceeași categorie de competiție și același rezultat obținut de sportivi.”

Pe 13 iunie, proiectul legislativ a fost respins de Senat, prima camera sesizată, iar acum este în dezbatere publică la Camera Deputaților, care este camera decizională. Până la reluarea activității parlamentare, când se va da votul final, proiectul a fost trimis pentru avize la Comisia pentru învățământ, tineret și sport, dar și la Comisia de buget, cea juridică și Comisia pentru muncă.

Ai nevoie de Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo