OG nr. 11 din 2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale a fost publicat în Monitorul Oficial şi intră în vigoare de la 03 septembrie 2021.
Actul normativ analizat astăzi aduce modificări importante Codului de procedură fiscală. Acestea intră în vigoare etapizat începând cu 1 octombrie 2021 și până în 1 martie 2022. Unele modificări sunt punctuale, alte modificări sunt structurale.
Să parcurgem elementele pe care noi le considerăm de noutate și cu impact deosebit:
După cum probabil se cunoaște din diverse comunicate publice, autoritatea fiscală implementează procedura de audit și control fiscal cunoscute sub denumirea Declarației informative D 406 – fișier standard de control fiscal (SAF-T). Ordonanța de astăzi reglementează că acest fișier are caracterul de declarație informativă din perspectiva Codului de procedură fiscală. Consecința este că nedepunerea formularului sau depunerea cu întârziere va fi sancționată cu amenzi contravenționale semnificative;
Se redefinește noțiunea de mijloace de probă din punct de vedere fiscal. Constituie mijloace de probă orice element ce servește la constatarea unei stări de fapt fiscale. Pot fi mijloace de probă înregistrările audio-video, date informatice, fișierul standard de control fiscal, orice alte mijloace de probă care nu sunt interzise de lege. Practic, se recunoaște fișierul standard de control fiscal ca un nou mijloc de probă;
Se instituie obligația comunicării cu autoritatea fiscală prin comunicare la distanță – înrolare, înscriere în SPV pentru următoarele categorii de persoane:
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
- Contribuabili persoane juridice;
- Asocieri și alte entități fără autoritate juridică, când au calitate de contribuabil;
- Persoane fizice ce desfășoară profesii libere sau exercită activități independente;
