Ordinul nr. 3227/2022 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului culturii şi patrimoniului naţional nr. 2.231/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi funcţionarea comisiilor, procedura de selecţie a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale în vederea acordării de finanţări nerambursabile din Fondul Cultural Naţional, precum şi de soluţionare a contestaţiilor este în vigoare de la 09 august 2022.
Finanţările nerambursabile se acordă de către Administraţia Fondului Cultural Naţional exclusiv pe bază de selecţie publică de cereri de finanţare.
Sursele complementare de finanţare a proiectului cultural pot proveni inclusiv, dar fără a se limita la acestea, din:
a) contracte încheiate cu persoane juridice de drept public ori privat, cu sau fără scop lucrativ;
b) realizarea de activităţi generatoare de venituri pentru acoperirea unei fracţiuni din costurile reale ale proiectului cultural, precum: vânzarea biletelor de intrare, perceperea unei taxe de participare, vânzarea cărţilor, publicaţiilor şi/sau a altor produse culturale;
c) venituri din activităţi cu caracter economic sau excedentul rezultat din activitatea curentă a beneficiarului, după caz;
d) venituri din activităţi de voluntariat, cuantificabile prin raportare la valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru fiecare contract de voluntariat.
Beneficiarul are obligaţia de a identifica şi atrage, în etapa de pregătire a proiectului cultural sau, după caz, în cea de executare a contractului de finanţare, surse complementare de finanţare
Beneficiarul are obligaţia depunerii documentelor justificative privind atragerea surselor complementare de finanţare la termenele, în forma şi în limita prevăzute în contractul de finanţare nerambursabilă, constatarea de către Administraţia Fondului Cultural Naţional a nerespectării obligaţiei fiind motiv de reziliere a contractului şi titlu executoriu pentru recuperarea sumelor acordate.
Selecţia cererilor de finanţare a proiectelor culturale se desfăşoară în două etape:
a) verificarea îndeplinirii condiţiilor de participare la selecţie;
b) evaluarea şi selecţia cererilor de finanţare.
Pentru a participa la selecţia de proiecte, solicitanţii trebuie să depună documentaţia de solicitare a finanţării. Acelaşi solicitant poate depune maximum două proiecte culturale în cadrul unei sesiuni de finanţare.
Solicitantul are obligaţia de a menţiona în cererea de finanţare toate sursele publice de finanţare, existente la momentul depunerii acesteia, precizând următoarele:
a) cheltuielile eligibile cuprinse în contractele de finanţare nerambursabilă încheiate;
b) cererile de finanţare depuse la alte autorităţi finanţatoare.
Solicitantul are obligaţia de a menţiona în cererea de finanţare datele de identificare ale fiecărui proiect cultural pentru care a depus cereri de finanţare în cadrul unei sesiuni sau, după caz, unui program de finanţare, la aceeaşi autoritate finanţatoare, evidenţiind diferenţele specifice privind scopul, obiectivele, perioada de derulare ale fiecăruia.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.