Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparență decizională un proiect de ordonanță de urgență care modifică actualele norme conform cărora se poate declara starea de urgență sau starea de asediu. Mai exact, se schimbă și se completează unele aspecte ale OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, printre acestea numărându-se și regimul aplicării amenzilor.
Limitele minime și maxime ale sancțiunii contravenționale a amenzii aplicabile persoanelor fizice, respectiv majorarea limitei minime a sancțiunii contravenționale a amenzii aplicabile persoanelor juridice, precum și stabilirea categoriilor de sancțiuni contravenționale complementare care ar putea fi cuprinse în ordonanțele militare sau în ordinele specifice stării de urgență sau de asediu, în funcție de natura măsurilor dispuse prin acestea și de gravitatea nerespectării lor, se majorează.
Articolul 28 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 28. –(1) Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.
(2) Pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la alin.(1), în funcție de natura și gravitatea faptei, se pot aplica și una sau mai multe dintre următoarele sancțiuni contravenționale complementare, cuprinse în ordonanțele militare:
- a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
- b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
- d) desființarea unor lucrări;
- e) refacerea unor amenajări.