Modificările propuse prin proiectul
L15/2025 la legislația privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului generează controverse întrucât eliminarea protecției secretului profesional al avocaților în faţa Oficiului, ar putea avea un impact semnificativ asupra confidențialității relației avocat-client.
În România, prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului sunt reglementate prin
Legea nr. 129/2019. Aceasta stabilește obligații clare pentru diverse entități raportoare, inclusiv avocații, în ceea ce privește raportarea tranzacțiilor suspecte și furnizarea de informații relevante către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).
Obligația de raportare către ONPCSB și entitățile vizate
Conform
Legii nr. 129/2019, ONPCSB are dreptul să solicite informații esențiale de la entitățile raportoare, autorități sau instituții publice și private. Aceste entități trebuie să răspundă prompt solicitărilor de informații, chiar dacă nu au depus anterior un raport de tranzacții suspecte. Printre entitățile vizate se numără și profesioniștii din domeniul juridic, precum notarii publici, executorii judecătorești și avocații, atunci când aceștia asistă clienții în tranzacții ce implică bunuri imobile, acțiuni, instrumente financiare sau alte operațiuni financiare semnificative.
Notarii publici, avocaţii, executorii judecătoreşti şi alte persoane care exercită profesii juridice liberale, raportează către Oficiu, în cazul în care acordă asistenţă pentru întocmirea sau perfectarea de operaţiuni pentru clienţii lor privind:
- cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acţiuni sau părţi sociale ori elemente ale fondului de comerţ;
- administrarea instrumentelor financiare, valorilor mobiliare sau a altor bunuri ale clienţilor;
- operaţiuni sau tranzacţii care implică o sumă de bani sau un transfer de proprietate;
- constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare;
- organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcţionării sau administrării unei societăţi;
- constituirea, administrarea ori conducerea unor astfel de societăţi, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare ;
- participarea în numele sau pentru clienţii lor în orice operaţiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile;
- crearea, funcţionarea sau administrarea de fiducii, societăţi, fundaţii sau structuri similare.
Monitorizarea internațională și ajustările legislative
România este supusă unei monitorizări internaționale privind conformitatea cu standardele internaționale în domeniu, inclusiv prin evaluările efectuate de
Comitetul Moneyval. În urma celei de-a V-a runde de evaluare, desfășurată în 2022 și finalizată prin
raportul adoptat la Reuniunea plenară Moneyval din mai 2023, au fost identificate deficiențe în cadrul legislativ național.
Pentru a corecta aceste deficiențe, Senatul României a înregistrat proiectul de lege
L15/2025, care vizează modificarea și completarea prevederilor
Legii nr. 129/2019, afectând inlcuisiv prevederile privind confidenţialitatea avocat-client. Scopul proiectului este însă de a consolida mecanismele de raportare și transparență şi de a elimina eventualele lacune existente în actualul cadru legal.
Modificările propuse și impactul asupra secretului profesional
Unul dintre aspectele controversate ale modificărilor propuse prin proiectul de lege
L15/2025 se referă la modificarea articolului 33 alin. (4) și la abrogarea alin. (5) al aceluiaşi articol din
Legea nr. 129/2019. Conform actualei legislații, secretul profesional al avocaților este protejat de Legea nr. 51/1995, însă noile modificări propun eliminarea acestei excepții, impunând avocaților obligația de a furniza informații relevante către ONPCSB.
Textul propus pentru modificarea articolului 33 alin. (4) prevede că:
„Secretul profesional și secretul bancar la care sunt ținute entitățile raportoare prevăzute la art. 5, inclusiv cele prevăzute prin legi speciale, NU sunt opozabile Oficiului, atât în ceea ce privește activitatea de analiză, cât și în ceea ce privește schimbul de informații la nivel internațional.”
Art. 33 alin. 5, care este propus pentru abrogare, prevede următoarele: ”Avocaţii vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prevăzute de prezenta lege, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările ulterioare, privind păstrarea secretului profesional.”
Justificarea Modificărilor Legislative
Modificările propuse la articolul 33 din Legea nr. 129/2019, prin proiectul de lege L15/2025, se bazează pe
constatările Comitetului Moneyval, care a evidențiat deficiențe în raportarea suspiciunilor de spălare a banilor și finanțare a terorismului (SB/FT) în anumite sectoare. Potrivit raportului Moneyval, raportarea suspiciunilor de SB/FT este concentrată în principal în trei sectoare: instituțiile bancare, operatorii de servicii de transmitere de bani sau valori (MVTS) și notarii publici. În schimb, alte sectoare, inclusiv profesiile juridice, prezintă un număr redus de raportări, ceea ce sugerează o posibilă subraportare a tranzacțiilor suspecte.
În special, raportul subliniază faptul că în sectorul juridic, cerințele privind secretul profesional interferază cu obligațiile de raportare impuse de legislația privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. În afara sectorului bancar și a operatorilor de servicii de transmitere de bani, nu există o monitorizare detaliată a scenariilor de detectare și raportare a finanțării terorismului, cu excepția cazurilor care implică țări cu risc ridicat.
Ca urmare, prin proiectul de lege L15/2025 se propune abrogarea alin. (5) al art. 33 din Legea nr. 129/2019, eliminând astfel posibilitatea ca avocații să se prevaleze de secretul profesional în fața Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).
UNBR se opune modificărilor din proiect privind secretul profesional al avocaților
În data de 19 februarie 2025,
Baroul București a dat publicității un amendament pe care intenționează să îl depună în Parlament referitor la anumite propuneri de modificare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
De asemenea, pe 20 iunie 2024, UNBR a publicat pe site un
comunicat prin care a precizat că se opune propunerilor care vizează secretul profesional din proiectul de modificare și completare a Legii 129/2019.
Potrivit comunicatului UNBR, ”propunerile de abrogare a art. 33 alin. (5) și respectiv de modificare a art. 33 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 aduc o gravă atingere secretului profesional al avocatului, care constituie un principiu fundamental al profesiei. Totodată, contravin paragrafului (9) al
Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului, conform căruia membrii profesiilor independente ar trebui scutiți de la orice obligație de raportare a informațiilor obținute fie înainte de o procedură judiciară, în timpul acesteia sau după aceasta, fie în cursul evaluării situației juridice a unui client."
UNBR a declarat că va urmări proiectul la fiecare pas și va continua dialogul cu factorii de decizie.
Vezi aici alte articole despre avocați