Senatul va dezbate un proiect de lege care prevede anularea datoriilor pe care românii le au la Fisc, în urma recalculării contribuțiilor la sănătate. ANAF a trimis decizii de impunere pentru CAS și CASS pentru perioada 2013-2017 la mii de persoane din toată țara, care s-au trezit cu datorii deși nu aveau cunoștință de unele venituri.
Proiectul este argumentat de faptul că ANAF nu a atenționat contribuabilii că au datorii, revenind după câțiva ani cu decizii de impunere injuste.
Totodată, proiectul de lege prevede posibilitatea ca orice contribuabil să poată depune declarațiile fiscale și pe suport hârtie, până când sistemul informatic al ANAF va fi pregătit să suporte un număr mare de utilizatori concomitenți.
Lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite venituri din investiții a persoanelor fizice și unele măsuri de depunere a declarațiilor
Art. 1 – Prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se anulează debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina persoanelor fizice, reprezentând contribuții de asigurări sociale de sănătate calculate asupra veniturilor din investiții ale persoanelor fizice, indiferent de categoria de venituri din investiții la care se referă, calculate în baza Ordinului președintelui ANAF nr. 1701/2018 sau a altor acte administrative prin care se efectuează recalculări sau regularizări, dacă nivelul lor se situează sub salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Proiectul mai prevede ca în cazul persoanelor care au achitat deja datoriile, să fie restituite sumele respective.
Art. 3 – Declarațiile privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și cele privind destinația sumelor din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii se completează și se depun fie prin mijloace electronice de transmitere la distanță, conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, fie pe suport hârtie, cu respectarea termenelor de depunere și de plată prevăzute de Legea nr. 227/2015.
Noua lege va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi în plenul Camerei Deputaților, care va da votul final.Ai nevoie de Codul fiscal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
