În conformitate cu OUG 115/2023, care are drept scop reducerea cheltuielilor bugetare, profesorii cu o vechime peste 15 ani în învățământ pot solicita reducerea normei didactice fără ca salariul sa fie afectat. Însă, aplicarea acestei măsuri a fost amânată până în anul școlar 2025-2026. Până la acea dată, doar profesorii cu o experiență de peste 25 de ani au dreptul să ceară reducerea normei didactice.
Legea 198/2023 privind învățământul stabilește la articolul 207 alin. (11) că "norma didactică de predare-învățare-evaluare [...] pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului".
Cu toate acestea, profesorii cu o experiență de peste 15 ani nu pot solicita, în prezent, reducerea normei, deoarece OUG 115/2023 prevede amânarea aplicării măsurii până la începutul anului școlar 2025-2026.
Prin urmare, doar profesorii cu o experiență de peste 25 de ani și cu gradul didactic I pot solicita reducerea normei didactice, momentan.
Norma didactică, conform noii legi a învățământului, reprezintă numărul de ore corespunzător activităților didactice și se stabilește în funcție de nivelul de învățământ și de specializare:
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
- Profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, inclusiv cei din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din unitățile de educație extrașcolară, care au obținut cel puțin licențierea în cariera didactică, au o normă de 18 ore pe săptămână.
- Profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, care au obținut cel puțin licențierea în cariera didactică, au o normă de 24 de ore pe săptămână.
