Ordonanța de Urgență nr. 2/2025, recent publicată în Monitorul Oficial, introduce modificări importante pentru intermediarii de credite europeni în legislația privind contractele de credit pentru consumatori, pentru a asigura alinierea completă la normele Uniunii Europene.
În cazul în care un intermediar de credite din alt stat membru intenționează să își desfășoare pentru prima dată activitatea în România, în calitate de stat membru gazdă, în baza libertății de a presta servicii sau prin înființarea unei sucursale, autoritatea competentă din statul membru de origine al intermediarului de credit notifică Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pentru a introduce informațiile necesare în registrul intermediarilor de credite, fără a fi necesară o înregistrare suplimentară celei deja efectuate în statul membru de origine al intermediarului de credite.
Intermediarul de credite având țară de origine în alt stat membru poate să înceapă desfășurarea activității în România, în calitate de stat membru gazdă, în baza libertății de a presta servicii sau prin înființarea unei sucursale, la o lună de la data la care autoritatea competentă din țară sa de origine l-a informat cu privire la notificarea transmisă statului membru gazdă, indiferent dacă aceasta din urmă a introdus sau nu informațiile necesare în registrul său.
Descrierea situației
În urma verificărilor realizate de către Comisia Europeană cu privire la conformitatea măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale, autoritățile române au primit solicitări de clarificare privind posibile neconcordanțe în transpunerea acestei directive prin O.U.G. nr. 52/2016. Astfel, la 30 martie 2020, România a primit, prin platforma EU Pilot, o solicitare oficială din partea Comisiei pentru clarificarea transpunerii Directivei nr. 17/2014 în dreptul intern (EUP(2023)10426). Această solicitare a fost un pas în procesul de ajustare a legislației românești, ce a condus, în final, la adoptarea O.U.G nr. 2/2025 de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, pentru a elimina orice posibilă interpretare diferită cu privire la transpunerea corectă a dispozițiilor articolului 32 din Directiva nr. 17/2014, referitor la libertatea de stabilire și libertatea de a presta servicii de către intermediarii de credite. Prin acest act normativ se asigură dreptul intermediarilor de credite din alte state membre de a furniza servicii în România, doar în baza unei notificări efectuate de autoritățile competente din statul membru de origine și în termen de o lună de la primirea informării din partea autorității competente din țara lor de origine, fără a fi necesară o autorizare suplimentară sau înscrierea în registrul român de către autoritățile române. De asemenea, în vederea îndreptării unor neconcordanțe intervenite între versiunea lingvistică română a art. 34 alin. (4) al Directivei 2014/17/UE cu alte versiuni lingvistice, a fost necesară reevaluarea actului normativ pentru ca reglementările să corespundă cerințelor legiuitorului european.Analiză modificărilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile
În urma modificărilor aduse prin O.U.G. nr. 2/2025, pentru a desfășura integral sau parțial activitățile de intermediere a creditelor sau pentru a presta servicii de consiliere, doar intermediarii de credite având țară de origine România for fi înregistrați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în registrul intermediarilor de credite.
