Senatul va dezbate un proiect de lege care prevede care toate instituțiile de stat, cu capital majoritar sau integral de stat, să poată organiza creșe și grădinițe pentru angajații lor la cel puțin 5 cereri pentru creșă și 10 pentru grădiniță.
Inițiatorii noii legi susțin că țara noastră se confruntă cu lipsa acută a spațiilor dedicate pentru educația timpurie și cea preșcolară, dar autoritățile trebuie să prevadă măsuri pentru îngrijirea copiilor, pentru creșterea natalității, pentru siguranța locului de muncă, și altele: “Conform Eurostat, doar 3% din copiii României ajung în creşele de stat, la nivel european, media fiind de 26%. Lipsa infrastructurii necesare (număr insuficient al creşelor şi grădiniţelor) este unul din motivele pentru care unul sau ambii părinţi renunţă la locul de muncă pentru a avea grijă de copil/ copii. Mai mult, fenomenul pensionărilor anticipate este unul care are potenţial de a deveni îngrijorător: atunci când părinţii îşi întemeiază o familie şi se întorc ulterior la serviciu dar nu îşi permit să angajeze o bonă sau să achite serviciile unor creşe/ grădiniţe private pentru că nu au încredere sau sunt prea scumpe, cel mai adesea apelează la bunici pentru îngrijirea celor mici”, se arată în expunerea de motive a noii legi, Legea pentru îngrijirea și educația timpurie a copiilor din familiile active.
Art. 1 - (1) Începând cu 1 ianuarie 2022, instituţiile publice din România, finanţate parţial sau integral de la bugetul de stat, precum şi întreprinderile cu capital majoritar sau integral de stat pot organiza servicii pentru îngrijirea şi educarea timpurie a copiilor propriilor angajaţi.
Art. 3 - (1) Pentru organizarea serviciilor de îngrijire şi educare timpurie a copiilor este necesar ca numărul de solicitări formulate de angajaţi să fie de minimum 5 pentru nivelul antepreşcolar şi de 10 pentru învăţământul preşcolar.
(2) Educaţia timpurie antepreşcolară care se desfăşoară în creşe şi grădiniţe organizate în incinta unităţii organizatoare se organizează în grupe:
a) pentru educaţia antepreşcolară: grupa cuprinde nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9 de copii;
b) pentru învăţământul preşcolar: grupa cuprinde nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20 de copii.
De asemenea, actul normativ mai prevede că personalul didactic necesar pentru aceste noi unități va fi asigurat prin Ministerul Educației și Cercetării.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României
