Ordonanţa nr. 29/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice este în vigoare de la 13 august 2023.
Actul normativ prevede corelarea prevederilor art. 11 alin. (2) cu modificările aduse prin Legea nr. 385/2022, în sensul eliminării din cuprinsul acestuia a sintagmei „definitivă”, înmatricularea unui vehicul fiind continuă, de la admiterea în circulație a acestuia și până la scoaterea din circulație.
De asemenea, se reglementează posibilitatea înmatriculării temporare a unui autovehicul sau remorci, pentru situația în care proprietarul acestora nu are domiciliul, reședința sau sediul în România și optează pentru scoaterea acestora din țară în vederea înmatriculării în alt stat.
Totodată, se instituie un cadru unitar cu privire la solicitarea, pe cale informatică, a efectuării operațiunilor din sfera înmatriculării vehiculelor atât pentru proprietarii sau deținătorii mandatați ai vehiculelor, cât și pentru societățile abilitate să comercializeze vehicule noi și societățile de leasing.
Este reglementată posibilitatea achitării și încasării, în mod direct, a tarifelor aferente confecţionării şi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare permanentă, de probă, temporare şi provizorii, atribuirii unui număr de înmatriculare preferenţial, păstrării sau rezervării combinaţiei numărului de înmatriculare în contul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, în cazul în care serviciile respective se realizează de către aceasta.
Se acordă posibilitatea obținerii unui permis de conducere românesc de către titularii unui permis de conducere străin, care nu îndeplinesc condițiile legale de preschimbare cu un document similar românesc, în baza susținerii examenului constând în proba teoretică și practică, fără însă a fi nevoiți să efectueze pregătirea în cadrul unei școli de conducători auto.
Se introduce un nou caz de restituire a permisului de conducere în cuprinsul art. 113 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, respectiv în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.