Informaţii despre pacient după decesul acestuia. Când pot fi transmise rudelor

Redacţia
18 iulie 2023 2 min read
Ordinul nr. 2342/2023 pentru modificarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.410/2016 este în vigoare de la 17 iulie 2023.

Ordinul nr. 2342/2023 pentru modificarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.410/2016 este în vigoare de la 17 iulie 2023. 

Amintim că legea drepturilor pacientului a fost recent modificată prin OUG 6/2023 care stabileste care este procedura în situaţia în care un pacient ajunge în unitatea sanitară într-o stare de imposibilitate absolută de a-şi exprima consimţământul. Apoi, prin Ordinul nr. 1372/2023, în vigoare de la 28 aprilie 2023, au fost aprobate Normele de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003. Acum, ordinul nr. 2.342/202, publicat luni în Monitorul Oficial, completează ordinul intrat în vigoare în luna aprilie, pentru a clarifica situațiile în care pacientul se află în imposibilitate de a-şi exprima acordul. Situaţiile în care pacientul se află în imposibilitate de a-şi exprima acordul prevăzut sunt următoarele:

a) stare comatoasă;

b) stare de inconştienţă;

c) incapacitate fizică care face imposibilă exprimarea acordului.

În cazul pacientului pentru care nu a fost consemnat acordul sau refuzul acestuia privind desemnarea persoanelor prevăzute la alin. (2) se prezumă că pacientul a fost în imposibilitate de a-şi exprima acordul. În situaţia în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-şi exprima acordul prevăzut şi a intervenit decesul acestuia, datele cu caracter confidenţial din foaia de observaţie, informaţii privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale, pot fi furnizate, la cerere, următoarelor persoane, în ordinea de mai jos:

a) soţului supravieţuitor;

b) descendenţilor;

c) ascendenţilor/tutorilor;

d) rudelor în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

Situaţiile în care pacientul se află în imposibilitatea de a-şi exprima acordul sunt apreciate şi consemnate de medicul curant în foaia de observaţie. Persoanele prevăzute vor depune la conducerea unităţii sanitare o declaraţie pe propria răspundere. Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevedea până recent, la articolele 21-22, că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia, cu excepţia cazului în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.   

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo