Publicată în Monitorul Oficial nr. 16 din 13 ianuarie 2025,
Decizia nr. 76 din 18 noiembrie 2024, a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) aduce clarificări importante cu privire la aplicarea dispozițiilor privind sporurile salariale pentru condiții de muncă deosebit de periculoase.
Pronunțată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, Decizia nr. 76 a rezultat în urma soluționării sesizărilor formulate de instanțele Tribunalului București (Dosarul nr. 2.022/1/2024, 2.148/1/2024) și Tribunalului Iași (Dosarul nr. 2.048/1/2024).
Contextul sesizărilor
Dosarele cuprinzând cauze privind acordarea unor sporuri salariale personalului contractual din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din București și Iași au fost conexate.
În prim-plan s-au aflat interpretările art. 14 alin. (1) lit. a) din anexa II - Familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială” a Legii-cadru nr. 153/2017 și reglementările aferente din Hotărârea Guvernului nr. 153/2018 privind stabilirea locurilor de muncă și condițiile de acordare a sporurilor pentru personalul bugetar din sectorul sănătății și asistenței sociale.
Curtea a constatat că, întrebările reformulate sunt următoarele:
„În interpretarea și aplicarea art. 14 alin. (1) lit. a) capitolul II anexa nr. II din Legea-cadru nr. 153/2017 și a articolului unic pct. I lit. A anexa nr. 9 din Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018, să se stabilească:
— categoriile de personal pentru care aceste dispoziții prevăd acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, dacă acest spor poate fi acordat personalului salarizat conform anexei nr. VIII — Familia ocupațională de funcții bugetare «Administrație» din Legea-cadru nr. 153/2017;
— dreptul personalului prevăzut de lege la acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase prevăzut de aceste dispoziții, posibilitatea instanței de a stabili cuantumul concret, acordarea sporului în funcție și de buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens, sau independent de acestea;
— acordarea sporului în condițiile existenței unui act administrativ necontestat de stabilire a drepturilor salariale.”
Prezentăm mai jos parte din considerentele curții.
Fiecare categorie de personal beneficiază doar de reglementările și sporurile prevăzute în anexa corespunzătoare familiei ocupaționale din care face parte (vezi pct. 111 -113.)
Potrivit analizei Înaltei Curți, salarizarea este reglementată distinct pentru fiecare familie ocupațională și categorie de funcții, conform Legii-cadru nr. 153/2017. Aplicarea strictă a cadrului legal stabilit prin Legea-cadru nr. 153/2017 indică faptul că fiecare categorie de personal beneficiază doar de reglementările și sporurile prevăzute în anexa corespunzătoare familiei ocupaționale din care face parte. Orice interpretare extensivă care ar permite aplicarea unor dispoziții dintr-o altă anexă ar necesita o modificare legislativă explicită.
„Dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017 nu permit aplicarea prevederilor stabilite pentru o familie ocupaţională personalului salarizat încadrat într-o altă familie ocupaţională.”
Astfel, ”
Înalta Curte de Casație și Justiție — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept constată că sporul pentru condiții deosebit de periculoase de la 50% până la 75% din salariul de bază, prevăzut de art. 14 alin. (1) lit. a) capitolul II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 și articolul unic pct. I lit. A din anexa nr. 9 la Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018, se acordă personalului care își desfășoară activitatea în condiții deosebit de periculoase, prevăzut la articolul unic pct. I lit. A din anexa nr. 9 la Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018, salarizat potrivit anexei nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017”.
Caracterul obligatoriu al sporului (vezi pct. 114-119 din cuprinsul Deciziei)
Deși formularea „
pot fi acordate” sugerează un caracter facultativ, acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase devine
obligatorie pentru personalul care
îndeplinește condițiile cumulative prevăzute de lege și regulament. În acest sens, ordonatorii de credite au obligația de a aplica reglementările, iar sporul trebuie acordat în limita specifică a regulamentului, cu respectarea criteriilor de risc.
Astfel: ”
Înalta Curte de Casație și Justiție — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a constatat astfel că personalul prevăzut la art. 14 alin. (1) lit. a) capitolul II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 și articolul unic pct. I lit. A din anexa nr. 9 la Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018 are dreptul la acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, dacă sunt îndeplinite condițiile de stabilire a acestui spor, prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 și Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018”.
Stabilirea concretă a cotelor de spor nu poate fi stabilită de instanță (vezi pct. 120-122)
”
Dispozițiile art. 14 alin. (2) capitolul II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 și ale art. 12 din Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018 prevăd că mărimea concretă a sporului se stabilește de către ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanților salariaților, în limita prevederilor din regulamentul-cadru adoptat, iar art. 6 din regulamentul-cadru prevede limitativ criteriile care se au în vedere la „stabilirea concretă a cotelor de spor în cadrul procentelor aprobate”, și anume:
a) riscul de îmbolnăvire și de accidentare;
b) solicitarea nervoasă;
c) indicii de morbiditate.
Instanța de judecată nu poate proceda la stabilirea unui cuantum concret al sporului, ci poate doar să cenzureze refuzul nejustificat al ordonatorului de credite de acordare a sporului în limitele reglementate și să stabilească în sarcina acestuia obligații specifice pentru determinarea cuantumului concret, în conformitate cu dispozițiile care prevăd acordarea sporului din Legea-cadru nr. 153/2017 și Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018.” (Vezi
pct. 122 din considerentele deciziei)
Cuantumul sporurilor este prevăzut în mod variabil de legiuitor iar obligația stabilirii cuantumului concret revine ordonatorului de credite.( vezi pct. 123)
Stabilirea sporurilor și a cuantumului acestora în limitele maxime prevăzute de lege este o soluție conformă atât cu Constituția cât și cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului sporurile acordate personalului plătit din fonduri publice nu au întotdeauna un cuantum fix, ci sunt prevăzute de legiuitor în mod variabil. Ordonatorii de credite au responsabilitatea aplicării acestei reguli în cadrul bugetului aprobat. Autoritățile nu pot invoca lipsa de fonduri pentru a justifica nerespectarea obligațiilor legale privind plata sporurilor sau a altor drepturi salariale.
Deciziile în privința stabilirii și ajustării politicilor salariale sunt apanajul fiecărui stat, iar CEDO recunoaște o marjă largă de apreciere în aceste aspecte.
Totuși, această marjă nu justifică neîndeplinirea obligațiilor asumate prin reglementările legale în vigoare.
Ordonatorul de credite are obligația stabilirii cuantumului concret al sporului pentru condiții deosebit de periculoase, în limitele și în conformitate cu prevederile din Legea-cadru nr. 153/2017 și Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018. Dreptului ordonatorului de credite îi corespunde obligația corelativă de a-l exercita cu respectarea prevederilor legale.
Înalta curte a admis, în parte, sesizările conexate formulate de Tribunalul București — Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale în dosarele nr. 11.155/3/2024 și nr. 68/3/2024 și de Tribunalul Iași — Secția I civilă în Dosarul nr. 1.127/99/2024, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile.
În interpretarea și aplicarea dispozițiilor
art. 14 alin. (1) lit. a) capitolul II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare,
și ale articolului unic pct. I lit. A din anexa nr. 9 la Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018, cu modificările și completările ulterioare, a stabilit că:
Personalul care își desfășoară activitatea în condiții deosebit de periculoase, prevăzut la articolul unic pct. I lit. A din anexa nr. 9 la Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018, salarizat potrivit anexei nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, are dreptul la acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase de la 50% până la 75% din salariul de bază, prevăzut de art. 14 alin. (1) lit. a) capitolul II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 și articolul unic pct. I lit. A din anexa nr. 9 la Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018, în baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 și Regulamentul-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018, obligația stabilirii cuantumului concret al sporului pentru condiții deosebit de periculoase revenind ordonatorului de credite.
A respins, în rest, sesizările conexate.
Decizia, pronunțată în ședință publică astăzi, 18 noiembrie 2024, este obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Pentru mai multe detalii consultați:
Decizia Înaltei Curți de Casație şi Justiție - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept nr. 76/2024 privind examinarea sesizărilor conexate formulate de Tribunalul București - Secția a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, în dosarele nr. 11.155/3/2024 şi nr. 68/3/2024, şi de Tribunalul Iași - Secția I civilă, în Dosarul nr. 1.127/99/2024
Vezi aici alte articole despre sporuri