Guvernul introduce Monitorul prețurilor pentru carburant

Redacţia
19 octombrie 2017 2 min read
Guvernul a aprobat în ședință un Memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi.
Guvernul a aprobat în ședință un Memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor pentru diferite sortimente de carburant.

Platforma de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi, instrument similar Monitorului prețurilor în domeniul de retail alimentar, va conduce la transparentizarea pieței pentru consumatori, astfel încât aceștia să poată alege carburanții auto cu cel mai bun raport preț-calitate.

Creșterea transparenței pentru consumatori ar putea accentua gradul de concurență pe piața comercializării cu amănuntul de carburanți auto, cu implicații benefice asupra prețului carburanților, dar și asupra calității acestora, serviciilor oferite în stațiile de distribuție a carburanților, relatează Executivul într-un comunicat remis LegeStart.ro.

În vederea extinderii Monitorului prețurilor și în domeniul carburanților auto, se intenționează amendarea corespunzătoare a legii concurenței. Astfel, se va crea cadrul legal în baza căruia Consiliul Concurenței poate solicita date și informații companiilor active pe piață, ceea ce va permite autorității de concurență și monitorizarea activă a prețurilor practicate de companiile petroliere.

Consiliul Concurenței a publicat, începând cu 24 noiembrie, un Monitor al Prețurilor, care afișează prețurile practicate de retaileri și permite consumatorilor să le compare și să identifice magazinele cu cele mai mici costuri. Instituția susținea la vremea aceea că efectul introducerii acestei platforme se va traduce printr-o creștere a concurenței între retaileri și, implicit, o scădere a prețurilor.

Marile rețele de magazine din România cu care s-au inițiat discuții sunt Kaufland, Carrefour, Metro, Auchan, Selgros, Cora, Penny Market, Profi și Mega Image. Din proiect nu face parte Lidl, care afişează aceste informaţii pe propriul site.

De altfel, din cauza discuțiilor cu retailerii, apariția programului a întârziat aproape un an.

Ai nevoie de Legea concurenței nr. 21/1996? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo