Elementele de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor

Redacţia
08 februarie 2022 3 min read
Hotărârea nr. 145/2022 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în...
Hotărârea nr. 145/2022 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 şi Hotărârea nr. 143/2022 privind forma şi conţinutul instrumentarului recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 au intrat în vigoare la începutul lunii. Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:
  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluarea datelor din surse administrative și popularea bazei de date RPL2021;
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzarea;
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).
Potrivit actului normativ, forma chestionarului de recensământ este electronică, realizată în două versiuni corespunzătoare celor două metode de colectare directă a datelor de la populaţie, şi anume autorecenzare on-line sau interviu faţă în faţă asistat de calculator, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:
  • 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
  • posibilitatea autorecenzării - premieră în statistica românească;
  • recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
  • autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
  • chestionarul pentru autorecenzare - disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză.
Informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populației și locuințelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor și cu regulamentele de implementare corespunzătoare. În România, Recensământul populației și locuințelor se va desfășura potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările și completările ulterioare. www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo