Ministerul de Finanțe a publicat în dezbatere proiectul de ordin care stabilește procedura de funcționare a aplicației e-popriri, pentru conturile vizate cu datorii la stat. Până la data de 8 martie, proiectul este în transparență decizională, urmând apoi să fie adoptat de ministru și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
La data intrării în vigoare, popririle existente anterior se vor supune regulilor aplicabile la momentul înființării popririi.
Art. 12. - (1) Prevederile prezentului ordin se aplică pentru popririle înfiinţate de către organele fiscale competente începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin.
(2) Popririle înființate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin rămân supuse regulilor stabilite la momentul înființării lor, cum ar fi: viramentele efectuate de către instituțiile de credit pentru stingerea obligațiilor fiscale/bugetare ce au stat baza acestora ori, după caz, suspendarea, continuarea, ridicarea acestor popriri.
Potrivit proiectului, ANAF va pune la dispoziţia băncilor sistemul informatic necesar implementării mecanismului popririi electronice, băncile urmând să decidă dacă vor adera la noul mecanism prin semnarea Convenţiei-cadru de aderare.
Întreaga procedură este consemnată în Anexa proiectului - Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă către instituțiile de credit a actelor de executare silită, precum şi condiţiile în care aceasta se realizează:
- Capitolul 2 – Generarea, comunicarea adreselor de înfiinţare a popririi şi indisponibilizarea sumelor existente în conturile bancare
- Capitolul 3 – Procedura de analiză a sumelor indisponibilizate prin popririle înfiinţate
- Capitolul 4 – Validarea şi înregistrarea plăţilor virate în contul deschis special la nivelul Trezoreriei Operative Centrale
- Capitolul 5 – Suspendarea şi reluarea executării silite prin poprire asupra disponibilităţilor băneşti
- Capitolul 6 – Actualizarea sumelor rămase de recuperat ca urmare a stingerilor efectuate la nivelului organului fiscal competent
- Capitolul 7 – Ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire asupra disponibilităților băneşti