Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat că Guvernul va adopta săptămâna viitoare un act normativ prin care se vor acorda credite preferenţiale, cu dobândă zero, persoanelor care vor să investească în educaţie, sănătate sau cultură.
Mai exact, cheltuielile pentru cursuri, studii, cărți, rechizite, abonamente culturale sau medicamente vor fi garantate de stat, dobânda creditelor fiind acoperită în proporție de 80% prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, urmând ca diferenţa să fie asigurată de beneficiar sau de un codebitor, a mai declarat oficialul Guvernului.
Persoanele care se pot înscrie în Programul “Investește în tine” – împrumuturi fără dobândă garantate de stat, pentru a-și deconta cheltuielile cu educația, sănătatea sau cultura, sunt:
- tineri cu vârsta cuprinsă între 16-26 ani, dacă sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale;
- persoane cu vârsta între 26-55 ani, dacă sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.
Creditele pot fi:
- 40.000 lei - pentru tinerii între 16 şi 26 de ani; poate fi extins cu 20.000 de lei dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului;
- 35.000 lei – pentru persoanele între 26 și 55 ani; poate fi extins cu 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.
Durata creditului este de maximum 10 ani, aici fiind inclusă şi perioada de graţie, cel puţin egală cu durata studiilor, dar maximum 5 ani.
Vicepremierul a motivate că programul a fost inițiat din cauza numărului mare de șomeri în rândul tinerilor (18,3%), exodul tinerilor din ţară și lipsa forţei de muncă calificate în unele zone ale ţării, dificultăţile tinerilor cu venituri reduse în finalizarea studiilor, dificultăţile de angajare şi reconversie profesională pentru cei apropiaţi de 55 de ani.
Cheltuielile ce pot fi acoperite prin acest program sunt următoarele:
Locuinţe
- o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe;
- modernizarea sau renovarea locuinţei.
Educaţie
- plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională;
- taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unităţi de învăţământ din România;
- plata cărţilor, rechizitelor, revistelor de specialitate;
- taxa de participare manifestări ştiinţifice şi concursuri din România;
- costurile de transport pentru participarea la manifestări ştiinţifice din România sau din străinătate;
- achiziţionare de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri;
- plata chirie, utilităţi, loc cazare în cămine şcolare sau studenţeşti.
Sănătate
- costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervenţiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică
Cultură
- abonamente culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee
Sport
- echipamente sportive de uz personal;
- abonamente la activităţi sportive (fitness, înot etc.).
Potrivit aprecierilor Guvernului, de acest program ar putea beneficia aproximativ opt milioane de cetăţeni.
