UPDATE 13:45: Moţiunea de cenzură pentru demiterea actualului Guvern a trecut cu 241 de voturi “pentru”. Vă prezentăm în continuare procedura legală, stabilită prin Constituţia României, care trebuie urmată după destituirea Executivului.
Moţiunea de cenzură
Potrivit art. 113 din Constituţia României, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor.
Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate.
Prim-ministru
La art. 103 din Constituţie se precizează că Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
În final, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul.
Ai nevoie de Constituţia României? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!
