Codul muncii prevede că 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României) sunt zile libere pentru angajați, indiferent de domeniul în care activează, fie la stat, fie în sectorul privat. Totuși, salariații care lucrează în aceste zile trebuie să primească compensații conforme legii.
În conformitate cu prevederile Codului muncii, Sfântul Andrei și Ziua Națională sunt considerate zile nelucrătoare pentru toți angajații, indiferent de domeniul lor de activitate. Dat fiind că cele două sărbători coincid cu zilele de joi și vineri, fiind urmate de weekend, angajații beneficiază de fapt de un concediu scurt de patru zile (între 30 noiembrie și 3 decembrie).
Cu toate acestea, unele categorii de angajați, cum ar fi cei din domeniul sănătății și restaurante, precum și cei din sectoarele unde activitatea nu poate fi întreruptă, trebuie să lucreze în aceste zile. Pentru aceștia, angajatorii sunt obligați să ofere zile libere compensatorii în următoarele 30 de zile. Dacă acest lucru nu este posibil din anumite motive întemeiate, aceștia au dreptul la un spor la salariu pentru zilele lucrate în sărbătorile legale, acesta fiind de minim 100% din salariul de bază corespunzător programului obișnuit de lucru.
Angajatorii care nu acordă liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca prestată în acele zile riscă amenzi de până la 10.000 de lei din partea inspectorilor muncii.
Vezi aici Codul Muncii
Vezi aici alte articole despre salariati
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
