Este paragraful care deschide ghidul pentru tinerii întreprinzători care vor să obţină finanţare de la stat în 2014. O situaţie confirmată şi de antreprenorii români care au participat la studiul EY Antreprenorii vorbesc 2013: 90% consideră că accesul la finanţare al antreprenorilor tineri (de sub 40 de ani) este dificil sau foarte dificil.
Problemele sunt arhi-cunoscute, iar banii sunt puţini. În general, adunând programele oferite de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, din cadrul Ministerului Economiei, se ajunge la un ajutor de stat nerambursabil agregat pentru sprijinirea generării şi dezvoltării IMM-urilor de 73 mil. EUR pentru 2014 (conform datelor oficiale primite de la instituţie pentru studiul EY – Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului românesc 2013).
Iar dacă din această sumă scădem programul Schema de minimis, care anul trecut nu s-a implementat, ajungem la un ajutor nerambursabil al statului român (şi al statului Elveţian prin Programul Elveţiano-Român pentru IMM-uri) de aproximativ 17,3 mil EUR pentru anul 2014.
Astfel, în 2014 se estimează, de către aceeaşi instituţie, prin Direcţia Generală pentru IMM şi Cooperaţie (DGIMMC/DIPIMM) că vor fi ajutaţi 2.315 antreprenori, cu 13% mai puţini decât în 2013, conform calculelor noastre. Programele cu numărul cel mai mare de beneficiari vor fi Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri – cu 493 de beneficiari, Schema de minimis – cu 555 firme beneficiare şi Programul Mihail Kogălniceanu – cu 400 de beneficiari.
Citeşte continuarea articolului realizat de Mihaela Matei pe ManagerExpress.ro
Foto: All-free-download.com
