Ce modificări au fost aduse pentru criteriile de încadrare în grad de handicap

Traian Dobre
02 octombrie 2019 2 min read
Ministerul Muncii a publicat în dezbatere publică un ordin pentru modificarea și completarea ordinului pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de ...

Ministerul Muncii a publicat în dezbatere publică un ordin pentru modificarea și completarea ordinului pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, mai exact Ordinul nr. 762/1.992/2007.

Astfel, la capitolul 4, punctul D. Funcțiile sistemului respirator, la titlul Evaluarea gradului de handicap în afectarea funcțiilor sistemului respirator, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 4 cu următorul cuprins:

Afecțiuni respiratorii cronice cu hipoxemie severă/gravă în repaus, ce necesită oxigenoterapie de lungă durată –durata administrării cotidiene ≥/= 15 ore/zi, indiferent de vârsta de debut”.

La Capitolul 7 Funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente, la punctul III. Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor motorii (a staticii şi mobilităţii - locomoţiei sau/şi gestualităţii) în vederea încadrării în grad de handicap, la punctul 1. Amputaţii*), la rândul aferent Deficiențe medii, NOTA se modifică și completează și va avea următorul cuprins:

Pentru perioade de 12 luni, în vederea adaptării la unimanualitate, transfer gestualitate, se poate încadra în grad de handicap accentuat. Pentru situațiile menționate se va stabili termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, de la prima evaluare.

De asemenea, se mai arată în ordin, pentru a menține/îmbunătăți starea de sănătate și pentru a evita excluziunea socială, persoanele încadrate au obligația de a urma activitățile și serviciile prevăzute în Programul individual de reabilitare și integrare socială a adultului cu handicap și în Planul individual de servicii.

Ordinul mai prevede că după adoptarea sa de către ministrul Muncii, Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, serviciile de evaluare complexă a persoanelor adulte din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi comisiile judeţene de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire noile prevederi.

Ai nevoie de Ordinul nr. 762/2007? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo